Jezte konopí!

Pistáciové cupcaky s bílou čokoládou a krémem z mascarpone

Moje hodnocení
3x

Zelenou barvu těmto minidortíčkům nedodává konopí, ale pistácie. Vynikne díky bílé čokoládě, pokud však dáváte přednost hořké a nevadí vám tmavé těsto, klidně ji zaměňte. Tmavý odstín konopné mouky pochází z konopných semínek, která je přirozeně bezlepková a překypuje hořčíkem a kyselinou listovou. Mlsáte tak skoro zdravě.

12 porcí
60 minut

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Do ohnivzdorné misky nakrájejte máslo a nalámejte čokoládu. Rozpusťte ve vodní lázni. Občas promíchejte. Hladkou směs odstavte.
  2. V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, pistácie, jedlou sodu, kypřicí prášek a špetku soli. Troubu předehřejte na 170 °C, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, silikonovou pečlivě vymažte máslem.
  3. Ve třetí míse vyšlehejte vejce s cukrem do hladké pěny, trvá to zhruba 10 minut. Jakmile směs zesvětlá a nabyde, přilijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a zašlehejte. Zapracujte smetanu a nakonec moučnou směs.
  4. Těstem naplňte formu do 2/3 výšky košíčků a pečte v předehřáté troubě 20 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Nechte je chvíli chladnout, pak je vyklopte a nechte zcela zchladnout na mřížce.
  5. Mascarpone promíchejte s pistáciemi a cukrem. Přilijte smetanu a vyšlehejte do hladkého krému. Naplňte jím cukrářský sáček a ozdobte vychladlé muffiny krémem. Posypte je hoblinkami čokolády a nechte ztuhnout v lednici.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jezte konopí!

Kateřina Bednářová, František Švejda Jezte konopí!

Věděli jste, že buňky v těle využívají ke komunikaci tzv. endokanabinoidní systém, který signalizuje (ne)zdravé fungování jednotlivých orgánů a jejich souhru? A právě tento systém harmonizují konopné produkty. Mýty spojené s konopím, jeho historii, používání, vliv na zdraví i chutnou úpravu představuje Kateřina Bednářové ve své kuchařce věnované této zázračné rostlině. Konopné produkty zařazuje do všech složek jídelníčku, najdete zde snídaně, po kterých dostanete hlad až při obědě, fit svačiny, hlavní jídla, dezerty i lehké večeře. Většina pokrmů je vegetariánských, maso zde má samostatnou kapitolu. Autorka dbá na zdravý životní styl, a proto jsou recepty nutričně vyváženě z dostupných surovin s etickým původem. Perfektní kniha pro všechny, kteří chtějí jíst lépe, zdravěji, a přesto nápaditě a chutně.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty