Těsto
- máslo 90 g
- bílá čokoláda 40 g
- hladká mouka 70 g
- konopná mouka 25 g
- pistácie (hrubě mleté) 40 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- vejce 2 ks
- třtinový cukr 35 g
- zakysaná smetana 75 g
- máslo (na vymazání formy)
Krém
- mascarpone 175 g
- pistácie (jemně mleté) 25 g
- moučkový cukr 1 lžíce
- smetana ke šlehání 100 ml
- bílá čokoláda (hoblinky na ozdobu)
Postup přípravy
- Do ohnivzdorné misky nakrájejte máslo a nalámejte čokoládu. Rozpusťte ve vodní lázni. Občas promíchejte. Hladkou směs odstavte.
- V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, pistácie, jedlou sodu, kypřicí prášek a špetku soli. Troubu předehřejte na 170 °C, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, silikonovou pečlivě vymažte máslem.
- Ve třetí míse vyšlehejte vejce s cukrem do hladké pěny, trvá to zhruba 10 minut. Jakmile směs zesvětlá a nabyde, přilijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a zašlehejte. Zapracujte smetanu a nakonec moučnou směs.
- Těstem naplňte formu do 2/3 výšky košíčků a pečte v předehřáté troubě 20 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Nechte je chvíli chladnout, pak je vyklopte a nechte zcela zchladnout na mřížce.
- Mascarpone promíchejte s pistáciemi a cukrem. Přilijte smetanu a vyšlehejte do hladkého krému. Naplňte jím cukrářský sáček a ozdobte vychladlé muffiny krémem. Posypte je hoblinkami čokolády a nechte ztuhnout v lednici.
Pistáciové cupcaky s bílou čokoládou a krémem z mascarpone Zdroj: Jezte konopí!