Žemlovka z vánočky, tvarohu a jablek
Zdroj: Vaříme beze zbytku
Žemlovka z vánočky, tvarohu a jablek
Zdroj:
Vaříme beze zbytku
Luxusní verze žemlovky, u které by málokdo tušil základ ze starší vánočky, croissantů, mazance a dalšího kynutého těsta. Šťavnatá jablka a tvaroh se postarají o vláčnost a sladkou chuť.
Postup přípravy
-
Jablka nebo hrušky podle chuti oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Promíchejte je se skořicí, rumem, polovinou cukru, rozinkami a ořechy nebo mandlemi.
-
Máslo rozehřejte a pomašlujte jím středně velký pekáč. Zbylé máslo promíchejte se smetanou či mlékem a zašlehejte do něj vidličkou vejce.
-
Tvaroh promíchejte s vanilkou a zbylým cukrem. Troubu předehřejte na 180 °C.
-
Vánočku nebo jiné pečivo nakrájejte na 5mm plátky. Polovinou vyložte pekáč, poklaďte strouhanými jablky či hruškami, natřete na ně tvaroh a zakryjte zbylým pečivem. Přelijte smetanou s vejci, posypte mraženým ovocem a pečte v troubě 20–30 minut dozlatova.
Žemlovka ze zbylé vánočky, tvarohu a jablek
Zdroj: Vaříme beze zbytku
Žemlovka ze zbylé vánočky, tvarohu a jablek
Zdroj:
Vaříme beze zbytku
Vyzkoušejte i další recepty na žemlovku