Vaříme beze zbytku

Žemlovka ze zbylé vánočky, tvarohu a jablek

Moje hodnocení
5x

Luxusní verze žemlovky, u které by málokdo tušil základ ze starší vánočky, croissantů, mazance a dalšího kynutého těsta. Šťavnatá jablka a tvaroh se postarají o vláčnost a sladkou chuť.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Jablka nebo hrušky podle chuti oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Promíchejte je se skořicí, rumem, polovinou cukru, rozinkami a ořechy nebo mandlemi.
  2. Máslo rozehřejte a pomašlujte jím středně velký pekáč. Zbylé máslo promíchejte se smetanou či mlékem a zašlehejte do něj vidličkou vejce.
  3. Tvaroh promíchejte s vanilkou a zbylým cukrem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Vánočku nebo jiné pečivo nakrájejte na 5mm plátky. Polovinou vyložte pekáč, poklaďte strouhanými jablky či hruškami, natřete na ně tvaroh a zakryjte zbylým pečivem. Přelijte smetanou s vejci, posypte mraženým ovocem a pečte v troubě 20–30 minut dozlatova.

Vyzkoušejte i další recepty na žemlovku

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme beze zbytku

Kateřina Bičíková Vaříme beze zbytku

Recepty od kořínku až po květ

Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel!

Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty