Suroviny
- jablka (nebo hrušky) 3 ks
- mletá skořice 1 lžička
- rum 3 lžíce
- sušené rozinky 1 hrst
- vlašské ořechy (nebo mandle) 1 hrst
- cukr (přírodní) 4–6 lžic
- máslo 4 lžíce
- smetana na vaření (nebo plnotučné mléko) 300 ml
- vejce 2 ks
- tučný tvaroh 250 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vánočka (nebo starší croissanty, mazanec, loupáky, koláče) 500 g
- ovoce (mražené bobulovité) 1 hrst
Postup přípravy
- Jablka nebo hrušky podle chuti oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Promíchejte je se skořicí, rumem, polovinou cukru, rozinkami a ořechy nebo mandlemi.
- Máslo rozehřejte a pomašlujte jím středně velký pekáč. Zbylé máslo promíchejte se smetanou či mlékem a zašlehejte do něj vidličkou vejce.
- Tvaroh promíchejte s vanilkou a zbylým cukrem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vánočku nebo jiné pečivo nakrájejte na 5mm plátky. Polovinou vyložte pekáč, poklaďte strouhanými jablky či hruškami, natřete na ně tvaroh a zakryjte zbylým pečivem. Přelijte smetanou s vejci, posypte mraženým ovocem a pečte v troubě 20–30 minut dozlatova.
Žemlovka ze zbylé vánočky, tvarohu a jablek Zdroj: Vaříme beze zbytku
Vyzkoušejte i další recepty na žemlovku