Suroviny
- hladká mouka 500 g
- máslo 385 g
- moučkový cukr 180 g
- vejce 3 ks
- vanilkový cukr 40 g
- droždí 35 g
- mléko 250 ml
- citronová kůra
- sušené rozinky naložené v rumu (nebo ve vodě)
- vlašské ořechy (nasekané)
- mandle (plátky )
- rum 100 ml
- sůl špetka
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do větší misky a přilijte asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde.
- Do velké mísy nasypte prosátou mouku, zbytek moučkového cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
- Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy.
- Do vypracovaného těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, případně i nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, až vykyne.
- Těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte ještě chvíli kynout.
- Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny a položte je vedle sebe. Pleťte vždy shora dolů a zleva doprava až k tomu poslednímu. Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.
- Vánočku ještě nechte asi hodinu kynout a pak pečte při 165 °C přibližně 25 minut.
TIP Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru) a nechte ji zcela vychladnou.