redakce Prima FRESH

Máslová vánočka ze 6 pramenů krok za krokem

Moje hodnocení
14x

Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do větší misky a přilijte asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde.
  2. Do velké mísy nasypte prosátou mouku, zbytek moučkového cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
  3. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy.
  4. Do vypracovaného těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, případně i nastrouhanou pomerančovou kůru.
  5. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, až vykyne.
  6. Těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte ještě chvíli kynout.
  7. Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny a položte je vedle sebe. Pleťte vždy shora dolů a zleva doprava až k tomu poslednímu. Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.
  8. Vánočku ještě nechte asi hodinu kynout a pak pečte při 165 °C přibližně 25 minut.

TIP Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru) a nechte ji zcela vychladnou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty