zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Máslová vánočka ze 6 pramenů krok za krokem
Autor: archiv Resort Valachy Máslová vánočka ze 6 pramenů krok za krokem

Máslová vánočka ze 6 pramenů krok za krokem

Hodnoceno: 3x
Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý.
do 2 hodin

reklama

Postup

  1. Droždí rozdrobte do větší misky a přilijte asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde. 
  2. Do velké mísy nasypte prosátou mouku, zbytek moučkového cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko. 
  3. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. 
  4. Do vypracovaného těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, případně i nastrouhanou pomerančovou kůru. 
  5. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, až vykyne. 
  6. Těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte ještě chvíli kynout. 
  7. Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny a položte je vedle sebe. Pleťte vždy shora dolů a zleva doprava až k tomu poslednímu. Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. 
  8. Vánočku ještě nechte asi hodinu kynout a pak pečte při 165 °C přibližně 25 minut. 

TIP Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru) a nechte ji zcela vychladnou.

Máslová vánočka ze 6 pramenů krok za krokem
Autor: archiv Resort Valachy Máslová vánočka ze 6 pramenů krok za krokem
Máslová vánočka ze 6 pramenů krok za krokem
Autor: archiv Resort Valachy Máslová vánočka ze 6 pramenů krok za krokem

reklama