návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Vánočka od cukrářky

1 ks porce
do 1,5 hodiny
Vánočka od cukrářky
Autor: Marek Podhora Vánočka od cukrářky
Nejtypičtější vánoční pečivo nemůže chybět, její spletené prameny symbolizují rodinné pouto. Kynutá vánočka chutná nejlépe čerstvá, upečte ji 23. prosince, ať ji můžete na Štědrý den posnídat. Výborná je samotná, jen tak s kakaem, nebo potřená máslem či marmeládou. Vláčnost zaručí žloutky, bílky by těsto vysušily. 
Reklama
Reklama

Postup

  1. V rendlíku rozehřejte máslo, vlijte do něj mléko a případně zahřejte, aby bylo mléko vlažné, ale zpravidla to není třeba. 
  2. Do mísy prosejte mouku, zlehka ji osolte, promíchejte, přidejte droždí, cukr, žloutky a strouhanou citronovou kůru a přilijte mléko s máslem. Přisypte kypřicí prášek a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu vypracujte hladké nelepivé těsto. Vmíchejte rozinky a jakmile se na těstě začnou dělat bublinky nebo puchýřky, posypte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem. 
  3. Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů. Každý rozválejte na pomoučené ploše na válečky. Spodní díl zapleťte ze čtyř pramenů (krajní dávejte vždy doprostřed za dva prameny a střídejte strany), prostřední ze tří (jako cop) a vrchní ze dvou (stočte je k sobě). Patra seskládejte, spíchněte vepředu, vzadu a uprostřed špejlemi, aby se těsto nesvezlo a zakryjte čistou utěrkou. Nechte vánočku kynout 30 minut. 
  4. Troubu rozehřejte na 200 °C. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a vložte ji do trouby. Stáhněte teplotu na 150–160 °C a pečte přibližně 45 minut. Pokud vánočka rychle tmavne, zakryjte ji alobalem. Je-li upečená, poznáte tak, že vytáhnete špejli a je suchá. 
Reklama
Vánočka od cukrářky
Autor: Marek Podhora Vánočka od cukrářky

Další prověřené recepty, s kterými zvládnete Vánoce na jedničku, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH

Prožijte překrásné sváteční dny a veselou zimu s novým číslem časopisu Prima FRESH

Bez buchet se nevdáš

Umět se otáčet v kuchyni a postarat se o domácnost patřilo dříve mezi kýžené dovednosti holek na vdávání. Také se je to jejich maminky snažily co nejlépe naučit. Doba se změnila, ale okouzlit muže dobrým jídlem nebo vytvořit domácí pohodu v kuchyni je neměnnou konstantou, která zlepší rodinný život o tisíc procent. Pokud vás maminka vařit nenaučila, nebo zjišťujete, že jen o sushi a salátech se žít nedá, je tahle kuchařka přesně pro vás. Napsalo ji pět žen ze tří generací a shromáždily v ní recepty na jídla tradiční i moderní, zdravá i útěšná, zkrátka taková, která vždy potěší. Kniha obsahuje i zápisník, kam si můžete zapsat další recepty, které objevíte. 
Vydalo nakladatelství Došel Karamel
Související témata: vánočka , vánoční recepty , Sladké , Česká kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama