Vánočka od cukrářky

Moje hodnocení
13x

Nejtypičtější vánoční pečivo nemůže chybět, její spletené prameny symbolizují rodinné pouto. Kynutá vánočka chutná nejlépe čerstvá, upečte ji 23. prosince, ať ji můžete na Štědrý den posnídat. Výborná je samotná, jen tak s kakaem, nebo potřená máslem či marmeládou. Vláčnost zaručí žloutky, bílky by těsto vysušily. 

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • máslo 100 g
  • mléko 300 ml
  • polohrubá mouka 500 g
  • sůl 5 g
  • sušené droždí 1 sáček (7 g)
  • cukr moučka 80 g
  • žloutky 2 ks
  • strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
  • kypřicí prášek 1 lžička
  • rozinky 50 g
  • plátky mandlí na zdobení 30 g
  • polohrubá mouka na pomoučení
  • vejce na potření 1 ks

Postup přípravy

  1. V rendlíku rozehřejte máslo, vlijte do něj mléko a případně zahřejte, aby bylo mléko vlažné, ale zpravidla to není třeba.
  2. Do mísy prosejte mouku, zlehka ji osolte, promíchejte, přidejte droždí, cukr, žloutky a strouhanou citronovou kůru a přilijte mléko s máslem. Přisypte kypřicí prášek a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu vypracujte hladké nelepivé těsto. Vmíchejte rozinky a jakmile se na těstě začnou dělat bublinky nebo puchýřky, posypte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů. Každý rozválejte na pomoučené ploše na válečky. Spodní díl zapleťte ze čtyř pramenů (krajní dávejte vždy doprostřed za dva prameny a střídejte strany), prostřední ze tří (jako cop) a vrchní ze dvou (stočte je k sobě). Patra seskládejte, spíchněte vepředu, vzadu a uprostřed špejlemi, aby se těsto nesvezlo a zakryjte čistou utěrkou. Nechte vánočku kynout 30 minut.
  4. Troubu rozehřejte na 200 °C. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a vložte ji do trouby. Stáhněte teplotu na 150–160 °C a pečte přibližně 45 minut. Pokud vánočka rychle tmavne, zakryjte ji alobalem. Je-li upečená, poznáte tak, že vytáhnete špejli a je suchá.

Další prověřené recepty, s kterými zvládnete Vánoce na jedničku, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty