Suroviny
- máslo 100 g
- mléko 300 ml
- polohrubá mouka 500 g
- sůl 5 g
- sušené droždí 1 sáček (7 g)
- cukr moučka 80 g
- žloutky 2 ks
- strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
- kypřicí prášek 1 lžička
- rozinky 50 g
- plátky mandlí na zdobení 30 g
- polohrubá mouka na pomoučení
- vejce na potření 1 ks
Postup přípravy
- V rendlíku rozehřejte máslo, vlijte do něj mléko a případně zahřejte, aby bylo mléko vlažné, ale zpravidla to není třeba.
- Do mísy prosejte mouku, zlehka ji osolte, promíchejte, přidejte droždí, cukr, žloutky a strouhanou citronovou kůru a přilijte mléko s máslem. Přisypte kypřicí prášek a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu vypracujte hladké nelepivé těsto. Vmíchejte rozinky a jakmile se na těstě začnou dělat bublinky nebo puchýřky, posypte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů. Každý rozválejte na pomoučené ploše na válečky. Spodní díl zapleťte ze čtyř pramenů (krajní dávejte vždy doprostřed za dva prameny a střídejte strany), prostřední ze tří (jako cop) a vrchní ze dvou (stočte je k sobě). Patra seskládejte, spíchněte vepředu, vzadu a uprostřed špejlemi, aby se těsto nesvezlo a zakryjte čistou utěrkou. Nechte vánočku kynout 30 minut.
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a vložte ji do trouby. Stáhněte teplotu na 150–160 °C a pečte přibližně 45 minut. Pokud vánočka rychle tmavne, zakryjte ji alobalem. Je-li upečená, poznáte tak, že vytáhnete špejli a je suchá.
Vánočka od cukrářky Zdroj: Marek Podhora