kolektiv Jíme zdravě

Luxusní žemlovka z vánočky s jablky a skořicí

Moje hodnocení
9x

Pokud jste to s množstvím vánočky jako každý rok trochu přehnali a pár dní po svátcích už ji nikdo k snídani po osmé nechce, proměňte ji v parádní dezert, po kterém se naopak zázračně zapráší! Zapečte ji s lahodným krémem, šťavnatými jablky a voňavým kořením.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve předehřejte troubu na 160–165 °C a připravte hlubší pekáček (20 cm × 15 cm) nebo jinou libovolnou formu, do které se vám žemlovka vejde. Poté ve středně velké míse smíchejte 400 ml mléka s medem a 3 vejci. Do vzniklé směsi namočte plátky vánočky a nechte je zhruba 5 minut nasáknout.
  2. Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte 4 menší jablka, která následně přemístěte do větší misky a smíchejte s mletou skořicí a mletým muškátovým oříškem. Po celé ploše dna připraveného pekáčku rozprostřete ½ množství nasáklé vánočky. Na vánočku rozprostřete nastrouhaná jablka a ta pokryjte zbylými kousky vánoček. Nakonec vše zalijte zbytkem mléka s vejcem, do kterého jste vánočku namáčeli. Pekáček vložte do trouby předehřáté na 160–165 °C a žemlovku pečte 40–45 minut.
  3. Žemlovka je hotová ve chvíli, kdy je povrch vánočky zlatavý a na okrajích křupavý. Upečenou žemlovku rozdělte do 6 talířů a servírujte.
  4. Tipy na servírování: Každou porci žemlovky servírujte ozdobenou 1 lžící zakysané smetany.

PRIMA TIPY:

  • Aby byla žemlovka extra křupavá, posypte ji 20 minut před vytažením z trouby 15 g třtinového cukru. Do jablek můžete navíc přimíchat i rozinky, pokud je máte rádi.
  • Pokud místo celozrnné vánočky používáte běžnou slazenou, med vynechte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

kolektiv Jíme zdravě

Jíme zdravě o Vánocích kolektiv Jíme zdravě

Kuchařka Jíme zdravě o Vánocích přináší nadílku 65 skvělých receptů, které jsou jemně odlehčené, tak aby i to sváteční hodování bylo zdravé. Tajemství spočívá v obměně několika surovin, zdravějším způsobu přípravy, a hlavně v celkovém množství. Kuchařka je rozdělena do 4 sekcí, tradičně nechybí cukroví, sváteční tabule, ale autoři mysleli také na pohoštění pro návštěvy a jak zpracovat případné zbytky, nebo jak vařit z toho, co dům dal.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty