Suroviny
- mléko (polotučné ) 400 ml
- med 30 g
- vejce (střední ) 3 ks
- vánočka (celozrnná vánočka, minimálně 2 dny stará) 8 plátků (cca 0,5 cm silných)
- jablka (menší) 4 ks
- mletá skořice 1/2 lžičky
- muškátový oříšek (mletý ) 1/3 lžičky
Postup přípravy
- Nejprve předehřejte troubu na 160–165 °C a připravte hlubší pekáček (20 cm × 15 cm) nebo jinou libovolnou formu, do které se vám žemlovka vejde. Poté ve středně velké míse smíchejte 400 ml mléka s medem a 3 vejci. Do vzniklé směsi namočte plátky vánočky a nechte je zhruba 5 minut nasáknout.
- Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte 4 menší jablka, která následně přemístěte do větší misky a smíchejte s mletou skořicí a mletým muškátovým oříškem. Po celé ploše dna připraveného pekáčku rozprostřete ½ množství nasáklé vánočky. Na vánočku rozprostřete nastrouhaná jablka a ta pokryjte zbylými kousky vánoček. Nakonec vše zalijte zbytkem mléka s vejcem, do kterého jste vánočku namáčeli. Pekáček vložte do trouby předehřáté na 160–165 °C a žemlovku pečte 40–45 minut.
- Žemlovka je hotová ve chvíli, kdy je povrch vánočky zlatavý a na okrajích křupavý. Upečenou žemlovku rozdělte do 6 talířů a servírujte.
- Tipy na servírování: Každou porci žemlovky servírujte ozdobenou 1 lžící zakysané smetany.
PRIMA TIPY:
- Aby byla žemlovka extra křupavá, posypte ji 20 minut před vytažením z trouby 15 g třtinového cukru. Do jablek můžete navíc přimíchat i rozinky, pokud je máte rádi.
- Pokud místo celozrnné vánočky používáte běžnou slazenou, med vynechte.