Přidat blok 0
- polohrubá mouka 350 g
- hladká mouka 150 g
- vejce 2 ks + 1 ks na pomašlování
- tučný tvaroh 250 g
- olej 8 lžic
- mléko (vlažné) 8 lžic
- moučkový cukr 130 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- sůl 1 špetka
- sušené rozinky naložené v rumu 1 hrst
- rum (tuzemský) 50 ml
- sekané mandle 1 hrst
- loupané mandle 1 hrst
Postup přípravy
- Rozinky předem namočte v rumu.
- Ve větší míse smíchejte suché ingredience: obě prosáté mouky, moučkový cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Nyní přidejte 2 vejce, olej, vlažné mléko, rum s rozinkami, citronovou kůru, olej a tvaroh. Důkladně zadělejte v robotu nebo vařečkou lepkavé těsto a nechte ho pod utěrkou asi 20 minut odpočívat.
- Troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Nemusíte si dělat hlavu se složitým zaplétáním. Z těsta utvořte čtyři díly, ze tří upleťte cop a jeden delší zapleťte do sebe a položte ho na cop. Takto připravenou vánočku přendejte opatrně na plech s pečicím papírem, pomašlujte ji rozšlehaným vejcem, posypte celými mandlemi a pečte na 170 stupňů asi 20 minut. Potom teplotu zvyšte o 20 stupňů a dopečte ji dozlatova. Zdali je vánočka upečená, zkuste zapíchnutím špejle, vyndáte-li ji suchou, je hotovo. Upečenou vánočku nechte zchladnout na drátěné mřížce.
Inspirujte se receptem na klasickou kynutou vánočku s mandlemi podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdtete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty na vánočku