Suroviny
- polohrubá mouka 1 kg
- máslo 250 g
- cukr krupice 200 g
- droždí 80 g
- sušené rozinky 50 g
- mandle (lupínky) 50 g
- žloutek 4 ks
- mléko 500 ml
- sůl 1 lžička
- citronová kůra 1
- vejce 1 ks
Postup přípravy
- Příprava kvásku: droždí rozdrobte do mísy, přidejte špetku cukru, přilijte 1 dl teplého mléka, zaprašte malým množstvím mouky a nechte na teplém místě kynout cca 15 minut.
- Prosejte mouku, přidejte do ní sůl, vytvořte důlek, do kterého přidejte cukr, rozehřáté máslo s mlékem, rozšlehané žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Přidejte vykynutý kvásek a rozinky.
- Těsto propracujte dohladka, až se přestane lepit na stěny mísy. Poté ho vyklopte z mísy na pomoučený vál, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 3 hodiny.
- Z těsta rozválejte prameny a spleťte vánočku, kterou nechte na plechu ještě chvíli vykynout. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte sekanými mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 200 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a pečete dalších cca 30 minut. Zda je vánočka upečená, zjistíte vpíchnutím špejle do jejího středu. Špejle by neměla po vytažení lepit. Vánočku servírujte sypanou moučkovým cukrem.