Suroviny
- mléko (vlažné ) 220 ml
- sušené droždí 1 sáček
- celozrnná špaldová mouka 300 g
- špaldová hladká mouka 200 g
- máslo 80 g
- třtinový cukr 80 g
- sůl špetka
- žloutek 2 ks + 1 na pomazání vánočky
- sušené rozinky 100 g
- mandlové plátky 100 g
Které další pokrmy nesmí chybět na vánočním stole?
Článek
Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu všechny pěkně pohromadě!
Tradiční vánoční menu je u nás velmi zakořeněné a ve většině domácností zcela neměnné. Polévka je rybí nebo hrachová, jako hlavní jídlo se podává smažený kapr s...
Postup přípravy
- V misce připravte kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmíchejte droždí. Přidejte lžičku třtinového cukru a dejte stranou na teplé místo.
- V míse smíchejte obě mouky. Máslo rozšlehejte s cukrem, solí a žloutky a přidejte společně s kváskem k moukám. Nakonec vmíchejte rozinky a vypracujte těsto, které nechte kynout na teplém místě asi 40 minut.
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Z vykynutého těsta upleťte vánočku, dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutkem a posypte mandlemi. Vánočku pečte 35 minut při 180–190 °C.