Trippa alla romana: Dršťky po římsku s rajčaty a pecorinem

Moje hodnocení
3x

Kdysi byly dršťky běžnou součástí italského jídelníčku, a to především v Římě. Obyvatelé Věčného města jsou proslulí svou láskou k vnitřnostem, kterým žertovně říkají quinto quarto neboli „pátá čtvrtina“, což je řeznický termín pro ty skromné části zvířete, které šlechta a duchovenstvo přenechávali prostému lidu.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

K podávání

V Česku jsou dršťky také oblíbené, tradiční dršťková polévka bývá častou položkou na menu mnoha restaurací. Je tedy s podivem, že přestože Češi s konzumací drštěk zjevně nemají problém, upravuje se tato surovina pouze v jediném receptu. Dejte jim novou šanci a vyzkoušejte dršťky podávat jako hlavní chod, právě italská úprava vás určitě přesvědčí, že to stojí za to!

Postup přípravy

  1. Nejprve ve velkém hrnci na olivovém oleji (nebo sádle) osmahněte na kostičky nakrájenou pancettu. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer, osolte a opepřete a pokračujte v restování, dokud nebude zelenina pěkně měkká (občasné přidání lžíce vody zajistí, aby toto soffritto nezhnědlo). Na konci restování můžete přidat drcené chilli vločky peperoncino, pokud chcete jídlo mírně pikantní. Stačí je jen nechat krátce rozvonět.
  2. Přidejte předem uvařené dršťky nakrájené na proužky velikosti sousta. Vše dobře promíchejte a nechte dusit, aby dršťky nasákly chutě soffritta.
  3. Přidejte trochu bílého vína, a když se odpaří, přidejte drcená rajčata. Čím více jich přidáte, tím bude pokrm šťavnatější. (Přebytečná omáčka je naprosto skvělá na těstoviny!) Přikryjte a za občasného míchání, aby se omáčka nepřipálila, duste, dokud dršťky nezměknou, ale stále jsou lehce žvýkavé, a omáčka se přiměřeně zredukuje, trvá to asi 30-45 minut.
  4. Asi 5 minut před podáváním přidejte hrst nasekané máty. Podávejte horké, bohatě posypané strouhaným sýrem pecorino, nejlépe s čerstvým bílým pečivem.
PRIMA TIP: Jako běžná součást italské stravy existuje mnoho tradičních regionálních receptů na přípravu drštěk. Například v Miláně, kde se jim v místním dialektu říká buseca, se dršťky připravují s bílými fazolemi zvanými fagioli di Spagna a šalvějí. Na Sicílii se dršťky kombinují s hráškem a v Piemontu s bramborami a pórkem. A mimochodem, jako obměnu můžete do trippa alla romana přidat fazole cannellini. Je to také skvělá kombinace.

Vyzkoušejte i další tradiční recept z Říma. Jednoduché spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Vyzkoušejte i další recepty z drštěk

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty