Suroviny
- dršťky (syrové hovězí) 1 kg
- majoránka (sušená) 2 sáčky
- hovězí vývar 600 ml
- vývar (z drštěk) 600 ml
- vepřové sádlo 2 lžíce
- cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- hladká mouka 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Hovězí dršťky pořádně propláchněte pod tekoucí vodou, přendejte je do hrnce a zalijte vodou.
- Přidejte dvě hrsti sušené majoránky, dršťky nebudou při vaření tolik cítit. Vařte 20 minut. Poté slijte dršťky, propláchněte je horkou vodou a opět je vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte už jen jednu hrst majoránky.
- Vařte dalších 20 minut. To opakujte ještě jednou. Po třetím propláchnutí vařte dršťky s hrstí majoránky doměkka, trvá to asi 2 hodiny.
- Uvařené dršťky sceďte, vývar si schovejte do polévky. Dršťky nechte vychladnout, pak je nakrájejte na menší proužky.
- Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte plátky česneku, zlehka orestujte a zaprašte hladkou moukou.
- Vše ještě orestujte, vmíchejte sladkou papriku a zalijte postupně za stálého míchání hovězím vývarem a nakonec vlijte vývar z drštěk.
- Dochuťte solí a pepřem a dvěma hrstmi sušené majoránky. Přidejte uvařené a nakrájené dršťky a vařte 30 minut. Podávejte s pečivem.
Vyzkoušejte také výbornou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE