Ten nejlepší ořechový dort – poklad z polské kuchyně

Moje hodnocení
0x

Starý rodinný recept ve stylu klasických cukrárenských dortů s nádechem vídeňské či francouzské tradice. Slavnostní kousek plný ořechů, krásná oslava podzimu.

8 porcí
90 minut
polská

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 120 °C. Na pečicí papír si nakreslete 4 kruhy o průměru 20 cm a papíry položte na plechy.
  2. Na těsto nakrájejte máslo na kousky. Promíchejte je s moukou, mletými mandlemi a cukrem a na pracovní ploše rychle zpracujte prsty do hladkého pevného těsta. Rozdělte ho na čtyři díly a každý rozválejte na placku (podsypávejte co nejméně) o průměru 20 cm. Položte je do naznačených kruhů, vložte do trouby a pečte 15 minut. Nechte vychladnout.
  3. Na náplň ušlehejte smetanu dotuha, vmíchejte do ní ořechy a cukr a vzniklým krémem spojujte placky k sobě. Horní stranu ponechte volnou a přelijte ji polevou.
  4. Na polevu vařte roztlučený cukr ve vodě několik minut, až se vytvoří sirup. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Pozvolna a za stálého promícháváni přilévejte sirup k čokoládě, až vznikne leskla hmota. Nakonec do ní vmíchejte rozehřátý tuk. Polevou, která rychle tvrdne, ihned přelijte dort.

Inspirujte se i dalšími recepty na dorty s ořechy

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty