Ten nejlepší ořechový dort – poklad z polské kuchyně
Zdroj: Marek Kučera
Ten nejlepší ořechový dort – poklad z polské kuchyně
Zdroj:
Marek Kučera
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 120 °C. Na pečicí papír si nakreslete 4 kruhy o průměru 20 cm a papíry položte na plechy.
-
Na těsto nakrájejte máslo na kousky. Promíchejte je s moukou, mletými mandlemi a cukrem a na pracovní ploše rychle zpracujte prsty do hladkého pevného těsta. Rozdělte ho na čtyři díly a každý rozválejte na placku (podsypávejte co nejméně) o průměru 20 cm. Položte je do naznačených kruhů, vložte do trouby a pečte 15 minut. Nechte vychladnout.
-
Na náplň ušlehejte smetanu dotuha, vmíchejte do ní ořechy a cukr a vzniklým krémem spojujte placky k sobě. Horní stranu ponechte volnou a přelijte ji polevou.
-
Na polevu vařte roztlučený cukr ve vodě několik minut, až se vytvoří sirup. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Pozvolna a za stálého promícháváni přilévejte sirup k čokoládě, až vznikne leskla hmota. Nakonec do ní vmíchejte rozehřátý tuk. Polevou, která rychle tvrdne, ihned přelijte dort.
Ten nejlepší ořechový dort poklad z polské kuchyně
Zdroj: Marek Kučera
Ten nejlepší ořechový dort poklad z polské kuchyně
Zdroj:
Marek Kučera
Inspirujte se i dalšími recepty na dorty s ořechy