Těsto
- máslo 225 g
- hladká mouka 120 g + na podsypání
- mleté mandle 50 g
- moučkový cukr 85 g
Náplň
- smetana ke šlehání 120 ml
- moučkový cukr 85 g
- mleté vlašské ořechy 150 g
Poleva
- cukr 12 kostek
- voda 2 lžíce
- čokoláda (nalámaná na kousky) 120 g
- rostlinný tuk 15 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 120 °C. Na pečicí papír si nakreslete 4 kruhy o průměru 20 cm a papíry položte na plechy.
- Na těsto nakrájejte máslo na kousky. Promíchejte je s moukou, mletými mandlemi a cukrem a na pracovní ploše rychle zpracujte prsty do hladkého pevného těsta. Rozdělte ho na čtyři díly a každý rozválejte na placku (podsypávejte co nejméně) o průměru 20 cm. Položte je do naznačených kruhů, vložte do trouby a pečte 15 minut. Nechte vychladnout.
- Na náplň ušlehejte smetanu dotuha, vmíchejte do ní ořechy a cukr a vzniklým krémem spojujte placky k sobě. Horní stranu ponechte volnou a přelijte ji polevou.
- Na polevu vařte roztlučený cukr ve vodě několik minut, až se vytvoří sirup. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Pozvolna a za stálého promícháváni přilévejte sirup k čokoládě, až vznikne leskla hmota. Nakonec do ní vmíchejte rozehřátý tuk. Polevou, která rychle tvrdne, ihned přelijte dort.
Ten nejlepší ořechový dort poklad z polské kuchyně Zdroj: Marek Kučera
Inspirujte se i dalšími recepty na dorty s ořechy