Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků
Zdroj: Pouliční pekařství
Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků
Zdroj:
Pouliční pekařství
Jednodušší už to být nemůže. Čokoláda, oříšky, vejce a máslo se v troubě spojí v lahodnou sladkou tečku. V Piemontu v Itálii pečou podobný dezert s názvem torta gianduia a sypou ho praženými lískovými oříšky. Můžete to vyzkoušet, ale lehce tím potlačíte hlavní chuť čokolády. Tu vybírejte kvalitní, alespoň s 55 % kakaa. Čím ho bude obsahovat více, tím více cukru použijte. Pokud máte rádi zemité tóny a výraznou chuť čokolády, cukr téměř vynechte.
Postup přípravy
-
Čokoládu nalámejte do velké ohnivzdorné mísy, přidejte máslo a mísu položte na rendlík s mírně vroucí vodou, aby se čokoláda s máslem rozpustily. Občas promíchejte.
-
Mezitím vymažte rozevírací dortovou formu máslem, dno a boky vyložte pečicím papírem a nechte ho přečnívat zhruba 2,5 cm nad okraj.
-
Rozpuštěnou čokoládu odstavte a vmíchejte do ní sezamová semínka, lískové oříšky a žloutky.
-
Troubu předehřejte na 150 °C. Bílky s cukrem ušlehejte na tuhý sníh, až začne tvořit špičky. Po třetinách ho opatrně zapracujte do čokoládové směsi a těsto vlijte do připravené formy. Pečte ho 55–60 minut, až je povrch pevný.
-
Upečený dort vytáhněte, nechte ho pět minut chladnout ve formě a pak vyjměte a nechte zcela vychladnout.
Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků 2
Zdroj: Pouliční pekařství
Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků 2
Zdroj:
Pouliční pekařství