Suroviny
- tmavá čokoláda (55 % kakaa) 330 g
- máslo 240 g
- sezamová semínka 40 g
- jemně mleté lískové oříšky 160 g
- vejce 8 ks
- cukr krupice 150 g
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy
- Čokoládu nalámejte do velké ohnivzdorné mísy, přidejte máslo a mísu položte na rendlík s mírně vroucí vodou, aby se čokoláda s máslem rozpustily. Občas promíchejte.
- Mezitím vymažte rozevírací dortovou formu máslem, dno a boky vyložte pečicím papírem a nechte ho přečnívat zhruba 2,5 cm nad okraj.
- Rozpuštěnou čokoládu odstavte a vmíchejte do ní sezamová semínka, lískové oříšky a žloutky.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Bílky s cukrem ušlehejte na tuhý sníh, až začne tvořit špičky. Po třetinách ho opatrně zapracujte do čokoládové směsi a těsto vlijte do připravené formy. Pečte ho 55–60 minut, až je povrch pevný.
- Upečený dort vytáhněte, nechte ho pět minut chladnout ve formě a pak vyjměte a nechte zcela vychladnout.
Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků Zdroj: Pouliční pekařství