návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků

Hodnoceno: 1x
12 porcí
do 1,5 hodiny
Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků
Autor: Pouliční pekařství Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků
Jednodušší už to být nemůže. Čokoláda, oříšky, vejce a máslo se v troubě spojí v lahodnou sladkou tečku. V Piemontu v Itálii pečou podobný dezert s názvem torta gianduia a sypou ho praženými lískovými oříšky. Můžete to vyzkoušet, ale lehce tím potlačíte hlavní chuť čokolády. Tu vybírejte kvalitní, alespoň s 55 % kakaa. Čím ho bude obsahovat více, tím více cukru použijte. Pokud máte rádi zemité tóny a výraznou chuť čokolády, cukr téměř vynechte.

Postup

  1. Čokoládu nalámejte do velké ohnivzdorné mísy, přidejte máslo a mísu položte na rendlík s mírně vroucí vodou, aby se čokoláda s máslem rozpustily. Občas promíchejte. 
  2. Mezitím vymažte rozevírací dortovou formu máslem, dno a boky vyložte pečicím papírem a nechte ho přečnívat zhruba 2,5 cm nad okraj. 
  3. Rozpuštěnou čokoládu odstavte a vmíchejte do ní sezamová semínka, lískové oříšky a žloutky. 
  4. Troubu předehřejte na 150 °C. Bílky s cukrem ušlehejte na tuhý sníh, až začne tvořit špičky. Po třetinách ho opatrně zapracujte do čokoládové směsi a těsto vlijte do připravené formy. Pečte ho 55–60 minut, až je povrch pevný. 
  5. Upečený dort vytáhněte, nechte ho pět minut chladnout ve formě a pak vyjměte a nechte zcela vychladnout. 
Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků
Autor: Pouliční pekařství Dort bez mouky z tmavé čokolády a lískových oříšků

Pouliční pekařství
Paul Allam, David McGuinness

Zapálení majitelé a vášniví pekaři Paul Allam a David McGuinness vás ve své knize s podtitulem Sladkosti na všechny způsoby vezmou do svého pekařství Bourke Street Bakery v australské Sydney a odhalí vám všechna tajemství pečení lahodných koláčů, dezertů, máslových croissantů i skvostů z plundrového těsta. Podělí se s vámi o 90 receptů na své ikonické kousky a o spoustu rad, tipů a triků, které vás spolehlivě dovedou k perfektnímu výsledku. Je až s podivem, že stačí pouhých šest surovin, aby vzniklo něco tak dokonalého jako voňavé, křupavé pečivo. Připravte si mouku, sůl, vodu, máslo, droždí a cukr a pusťte se do pečení. Možná si časem otevřete i vlastní řemeslné pekařství. 
Vydalo nakladatelství Omega