Suroviny
- pohanková mouka 45 g
- kypřicí prášek 1 sáček
- mletá skořice 1 lžička
- mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky
- vejce 4 ks
- hnědý cukr (třtinový cukr) 140 g
- makadamový olej 80 ml
- drcené lískové oříšky nebo ořechová mouka 200 g
- najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
- čerstvé maliny 120 g + na ozdobu
- máslo (máslo na vymazání formy)
- nasekané pražené oříšky na posypání
- řecký nebo hustý kokosový jogurt k podávání
Postup přípravy
- Kulatou dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Mouku promíchejte s práškem do pečiva a kořením. V jiné míse vyšlehejte mixérem vejce s cukrem do světlé pěny. Vlijte olej, přisypte mouku, oříšky, citronovou kůru a polovinu malin. Těsto přemístěte do formy a posypte zbylými malinami.
- Pečte 40–45 minut nebo až špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde ven čistá nebo jen s pár vlhkými drobečky. Pokud dort hnědne příliš rychle, zakryjte ho alobalem. Upečený dort vyjměte, nechte 10 minut chladnout a pak ho vyndejte z formy na mřížku a nechte zcela zchladnout. Posypte oříšky a malinami na ozdobu a podávejte s jogurtem.
Oříškový dort s malinami Zdroj: kuchařka Pravé a lahodné jídlo