Chrissy Freer

Oříškový dort s malinami

Moje hodnocení
7x

Dort korunuje slavnostní příležitost, ale potěší o to víc, když je tak dobrý, že by nikdo nečekal, že může být i zdravý! Oříšky, pohanková mouka a makadamový olej překypují správnými mastnými kyselinami a jejich zemitá chuť báječně ladí se sladkými malinami. Pro větší kontrast chutí můžete dort doplnit řeckým nebo kokosovým jogurtem.

12 porcí
60 minut

Suroviny

  • pohanková mouka 45 g
  • kypřicí prášek 1 sáček
  • mletá skořice 1 lžička
  • mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky
  • vejce 4 ks
  • hnědý cukr (třtinový cukr) 140 g
  • makadamový olej 80 ml
  • drcené lískové oříšky nebo ořechová mouka 200 g
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • čerstvé maliny 120 g + na ozdobu
  • máslo (máslo na vymazání formy)
  • nasekané pražené oříšky na posypání
  • řecký nebo hustý kokosový jogurt k podávání

Postup přípravy

  1. Kulatou dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a kořením. V jiné míse vyšlehejte mixérem vejce s cukrem do světlé pěny. Vlijte olej, přisypte mouku, oříšky, citronovou kůru a polovinu malin. Těsto přemístěte do formy a posypte zbylými malinami.
  3. Pečte 40–45 minut nebo až špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde ven čistá nebo jen s pár vlhkými drobečky. Pokud dort hnědne příliš rychle, zakryjte ho alobalem. Upečený dort vyjměte, nechte 10 minut chladnout a pak ho vyndejte z formy na mřížku a nechte zcela zchladnout. Posypte oříšky a malinami na ozdobu a podávejte s jogurtem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chrissy Freer

Knihy Omega Chrissy Freer

Více než 100 receptů z neupravených potravin pro vaše zdraví a pohodu

Žijeme ve světě, který je plný nejrůznějších diet a poruch příjmu potravy. Skutečně si nejsme schopni najít čas, abychom si jídlo opravdu vychutnali? A vychutnali si ho v průmyslově nezpracované zdravé podobě, která nám dodá pořádnou dávku energie a elánu?

Myšlenka, že by nám měly pomoct diety se sníženým obsahem tuku nebo nízkotučné potraviny, už není zcela aktuální. Ve skutečnosti právě tyto potraviny jsou často zpracovávány potravinářským průmyslem. Aby se totiž zachovala chuť a prodloužila jejich expirační doba, jsou plné cukrů, zahušťovadel a stabilizátorů.

V této knize vám výživová poradkyně, autorka receptů a maminka Chrissy Freer ukáže, jak rychle a snadno připravit pokrmy z pravých potravin. Tyto lahodné recepty určitě rádi připravíte pro vaši rodinu i pro přátele. Zamilujte se do pravých potravin!

Vydalo nakladatelství Omega


Přečtěte si také

Recepty