Korpus
- vejce 2 ks
- cukr 3/4 hrnku
- mléko 4 lžíce
- zakysaná smetana 4 lžíce
- máslo (rozpuštěné ) 4 lžíce
- med 4 lžíce
- sůl špetka
- hladká mouka 2 hrnky
- mleté vlašské ořechy 1 hrnek
- prášek do pečiva 2 lžičky
- rum 1 lžíce
Krém
- krémový sýr 1 kelímek (125 g)
- moučkový cukr 1/2 hrnku
- zakysaná smetana 1/2 hrnku
- ořechy (mleté ) 3/4 hrnku
- vanilka
- marmeláda 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 165 °C, horký vzduch. Dortovou formu v průměru 20 cm vymažte máslem nebo použijte olej ve spreji na formy.
- Vajíčka s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. K vaječné směsi přidejte ostatní suroviny a metličkou vše zpracujte v těsto.
- Těsto dejte do formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 50–60 minut (udělejte kontrolu špejlí).
- Upečený korpus dejte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Ostrým nožem seřízněte případný hrbolek a korpus prořízněte na 2 díly.
- Krémový sýr s cukrem vyšlehejte, poté přidejte vanilku, zakysanou smetanu a znovu vše vyšlehejte v krém.
- Nakonec do krému vmíchejte mleté vlašské ořechy. Krém je dobré dát na 2 hodiny do lednice ztuhnout.
- Spodní plát potřete marmeládou a pak rovnoměrně rozprostřete půlku krému. Položte druhý plát těsta, na který naneste zbytek krému. Na krém rozdrobte seříznutou část korpusu.
- Dort dejte do lednice na 3–4 hodiny ztuhnout, nejlépe přes noc. Vychlazený dort poté rozkrájejte na jednotlivé porce.
Jednoduchý ořechový dortík s krémem 2 Zdroj: Garden & Kitchen