Najděte si recept
Na co máte chuť?

Mrkvovo-ořechový dort
Dort je dost bohatý na ingredience, ale ty se všechny krásně promítnou ve výsledné chuti korpusu a společně s krémem tvoří dokonalý dezert.
do 1,5 hodiny
Suroviny
Korpus:
- mrkev, najemno nastrouhaná 200 g
- čerstvý ananas, lehce rozmixovaný 150 g
- pekanové ořechy, najemno rozmixované 100 g
- polohrubá mouka 250 g
- Vejce 4 ks
- třtinový cukr 180 g
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
- Řepkový olej 200 ml
- kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- špetka soli
- vanilkový extrakt 1 lžička
- máslo na vymazání formy, mouka na vysypání
Krém:
- ricotta 1250 g (5 kelímků)
- smetana ke šlehání 31% 200 g
- cukr moučka 3–4 lžíce
- vanilkový extrakt 1 plná lžička
- Créme Ole vanilka 2 plné lžičky
Na ozdobu:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Ve druhé míse vyšlehejte vejce společně s oběma druhy cukru, přidejte vanilkový extrakt a olej. K této směsi vmíchejte sypkou směs mouky a nakonec přidejte mrkev, ananas a ořechy.
- Těsto dejte do formy a pečte přibližně hodinu (zhruba v polovině pečení korpus přikryjte alobalem, aby se nepřipálil, doporučujeme zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a propečení korpusu zkoušet špejlí).
- Jakmile se korpus upeče, nechte ho úplně vystydnout. Mezitím si připravte krém. Ricottu vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť vyšlehejte smetanu a ručně ji vmíchejte do připravené ricotty. Do krému pak lehce zašlehejte Créme Ole.
- Korpus vodorovně nařezejte na 4 části. Každou část promažte krémem, mazejte tak, aby krém zbyl i na pomazání celého dortu. Ten pak zasypejte ořechy i po stranách a dozdobte připravenými mrkvičkami z marcipánu a půlkami ořechů.
Mrkvovo-ořechový dort; foto: Pěkně vypečený blog
Pěkně vypečený blog
... aneb peču ráda pro svého muzikanta
Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.
Lucie Arichteva, 33 let