Korpus
- mrkev (najemno nastrouhaná) 200 g
- ananas (čerstvý, lehce rozmixovaný) 150 g
- pekanové ořechy (najemno rozmixované) 100 g
- polohrubá mouka 250 g
- vejce 4 ks
- třtinový cukr 180 g
- vanilkový cukr (domácí ) 1 lžíce
- řepkový olej 200 ml
- jedlá soda 1 lžička
- sůl špetka
- vanilkový extrakt 1 lžička
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání)
Krém
- ricotta (ricotta) 1250 g (5 kelímků)
- smetana ke šlehání (31%) 200 g
- moučkový cukr 3–4 lžíce
- vanilkový extrakt 1 plná lžička
- Créme Ole vanilka 2 plné lžičky
Na ozdobu
- vlašské ořechy (najemno rozmixované) 3 plné hrsti
- marcipán (marcipánové mrkvičky)
- pekanové ořechy (nebo vlašské ořechy)
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Ve druhé míse vyšlehejte vejce společně s oběma druhy cukru, přidejte vanilkový extrakt a olej. K této směsi vmíchejte sypkou směs mouky a nakonec přidejte mrkev, ananas a ořechy.
- Těsto dejte do formy a pečte přibližně hodinu (zhruba v polovině pečení korpus přikryjte alobalem, aby se nepřipálil, doporučujeme zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a propečení korpusu zkoušet špejlí).
- Jakmile se korpus upeče, nechte ho úplně vystydnout. Mezitím si připravte krém. Ricottu vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť vyšlehejte smetanu a ručně ji vmíchejte do připravené ricotty. Do krému pak lehce zašlehejte Créme Ole.
- Korpus vodorovně nařezejte na 4 části. Každou část promažte krémem, mazejte tak, aby krém zbyl i na pomazání celého dortu. Ten pak zasypejte ořechy i po stranách a dozdobte připravenými mrkvičkami z marcipánu a půlkami ořechů.