Suroviny
- vejce (velká) 5 ks
- cukr krupice 150 g
- máslo 50 g
- lískové ořechy (mleté) 80 g
- hladká mouka 50 g
- kakao (holandské) 20 g
- prášek do pečiva 2 lžičky
Krém
- mascarpone 500 g
- tvaroh (ve vaničce) 250 g
- moučkový cukr 120 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
Poleva
- lískooříšková pasta 50 g
- hořká čokoláda (70% ) 80 g
Ke zdobení
- lískové ořechy (drcené )
- jahody (lyofilizované jahody nebo maliny)
Postup přípravy
- Troubu začněte roztápět na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Máslo si rozpusťte a nechte zchladnout.
- Formě na dort o průměru 21 cm vyložte dno pečicím papírem, zapněte do obruče a boky nechte holé (těsto se díky tomu nalepí na obruč a korpus je pak hezky rovný na bocích).
- Bílky oddělte od žloutků. Bílky dejte do mísy, přisypte maličko soli a začněte šlehat sníh.
- Když je sníh polotuhý, po částech a za stálého šlehání do něj přisypávejte cukr až do spotřebování. Pak došlehejte do tuhého sněhu, který na metlách tvoří špičky.
- Šlehejte dál a po jednom ke sněhu přidávejte žloutky - každý nechte zašlehat a teprve pak přidejte další.
- Po žloutcích přilijte (stále za šlehání) tenkým pramínkem zchladlé máslo. Šlehač vypněte.
- V jiné míse smíchejte mleté oříšky, mouku, kakao a prášek do pečiva a tuto směs přidejte k našlehanému vaječnému těstu a stěrkou zamíchejte.
- Těsto nalijte do formy na dort, rozetřete směrem k bokům, aby veprostřed zůstal trošku důlek a dejte péct do rozehřáté trouby.
- Pečte asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z dortu suchá.
- Korpus vyndejte z trouby a dejte ho cca na 30 minut chladnout na mřížku. Pak nožem odřízněte korpus od boků formy, odendejte obruč, odstraňte dno a nechte na mřížce zcela vychladnout.
- Připravte si krém. Mascarpone vyšlehejte s cukrem do hladké hmoty (vždycky šlehejte prvně mascarpone s cukrem, jinak by se vám mohlo srazit a vytvořit hrudky).
- Pak po lžičkách zašlehejte tvaroh a nakonec vanilkový extrakt.
Sestavování dortu:
Korpus si dvakrát prokrojte (pokud má vypouklý vršek, seřízněte ho nejprve dorovna). Připravte si tác, na kterém budete dort servírovat (měl by být stejně velký jako dort, ideální je použít dno z dortové formy) – na střed rozmažte malé množství krému a na něj položte první plát (spodní).
Na první plát namažte asi třetinu krému, kterou rovnoměrně rozetřete po celém plátu a zarovnejte velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položte druhý plát a postup opakujte. Nakonec položte i třetí plát a na vršek a boky dortu naneste další krém a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahlaďte a dejte vychladit alespoň na 30 minut.
Mezitím si připravte polevu. Čokoládu a oříškové máslo vložte do misky a nad parou nebo v mikrovlnce rozpusťte. Směs nechte zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst.
Dort si vyndejte z lednice, posaďte na obrácenou misku a pod celý dort dejte třeba pečicí papír. Tak bude jakoby na podnose s nožkou a stékající poleva bude moci odkapávat na podložku, ze které ji po zatuhnutí jednoduše sloupnete (a třeba sníte).
Polevu nalijte na dort a rychle ji nožem nebo cukrářskou špachtlí rozetřete po celé ploše dortu, část polevy nechte stéct po stranách. Ještě na měkkou polevu nasypte drcené oříšky a po obvodu poklaďte kousky lyofilizovaného ovoce.
Vraťte dort zpět do lednice a nechte ho alespoň 3 hodiny rozležet.