Suroviny
- voda (vlažná) 350 ml
- extra virgin olivový olej 50 ml + 50 ml na potření
- hladká mouka 400 g
- pšeničná celozrnná mouka 100 g
- droždí 21 g
- rozmarýn (nasekaný nadrobno) 1 velká snítka
- vlašské ořechy (nasekané) 1 hrst
- niva 250 g
- česnek 2 stroužky
- sůl 1 lžíce
Postup přípravy
- Vlažnou vodu, 50 ml olivového oleje, obě mouky, droždí, rozmarýn a sůl dejte do domácí pekárny a nechte vykynout. Pokud nepoužíváte pekárnu, rozdrobte do mísy droždí, přilijte 100 ml vlažné vody a rozmíchejte. Přidejte zbylou vodu, obě mouky, sůl, 50 ml olivového oleje a rozmarýn a vypracujte hladké těsto, nejlépe pomocí robota. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozprostřete mokrýma rukama na velký plech vyložený pečicím papírem. Těsto hodně lepí, proto je potřeba si namáčet ruce ve studené vodě. Prsty udělejte po celé ploše těsta důlky a vydatně zakapejte zbylým olivovým olejem. Posypte vlašskými ořechy a rozdrobenou nivou, přehněte okraje, aby se ořechy a sýr dostaly dovnitř těsta, a opět pomocí prstů rozprostřete na placku. Nakonec přidejte prolisovaný česnek, vmáčkněte ho do těsta, aby se nespálil, a nechte ještě 20 minut dokynout na plechu.
- Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut dozlatova. Ještě horkou focacciu potřete olivovým olejem a přikryjte utěrkou, aby změkla.
Perfektní slané pohoštění: Focaccia s nivou a vlašskými ořechy Zdroj: Naše domácí – recepty a návody z kopečku
Vyzkoušejte také recept na tradiční focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE