Naše domácí – recepty a návody z kopečku

Perfektní slané pohoštění: Focaccia s nivou a vlašskými ořechy

Moje hodnocení
2x

Focaccia je jednoduchý kynutý chléb původem z Itálie. Základní těsto lze dochutit různými bylinkami, sýrem a zeleninou. Vyzkoušejte variantu s modrým sýrem a ořechy. Focacciu lze nakrájet na proužky a podávat s dipem či pomazánkou, nebo ji servírujte jako přílohu ke grilovanému masu, polévce nebo pečené zelenině.

12 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vlažnou vodu, 50 ml olivového oleje, obě mouky, droždí, rozmarýn a sůl dejte do domácí pekárny a nechte vykynout. Pokud nepoužíváte pekárnu, rozdrobte do mísy droždí, přilijte 100 ml vlažné vody a rozmíchejte. Přidejte zbylou vodu, obě mouky, sůl, 50 ml olivového oleje a rozmarýn a vypracujte hladké těsto, nejlépe pomocí robota. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  2. Vykynuté těsto rozprostřete mokrýma rukama na velký plech vyložený pečicím papírem. Těsto hodně lepí, proto je potřeba si namáčet ruce ve studené vodě. Prsty udělejte po celé ploše těsta důlky a vydatně zakapejte zbylým olivovým olejem. Posypte vlašskými ořechy a rozdrobenou nivou, přehněte okraje, aby se ořechy a sýr dostaly dovnitř těsta, a opět pomocí prstů rozprostřete na placku. Nakonec přidejte prolisovaný česnek, vmáčkněte ho do těsta, aby se nespálil, a nechte ještě 20 minut dokynout na plechu.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut dozlatova. Ještě horkou focacciu potřete olivovým olejem a přikryjte utěrkou, aby změkla.

Vyzkoušejte také recept na tradiční focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Naše domácí – recepty a návody z kopečku

Monika Kindlová Naše domácí – recepty a návody z kopečku

Kniha nabízí téměř 120 receptů, návodů a milých životních rad pro každodenní život i slavnostní okamžiky. Všechny fotografie jsou zachyceny u autorky doma a vyzařuje z nich díky tomu skutečná domácí pohoda a klid. V kuchařce plné domácích dobrot najdete nejen osvědčené rodinné recepty od Moniky z kopečku, ale i inspiraci, jak s lehkostí vytvářet radost ze společného jídla a domácí útulno. Užitečná knížka vyřeší každodenní problém co k večeři, poradí, co připravit na rodinnou oslavu či posezení s přáteli, pokud se vám přejedly jednohubky a chlebíčky, jak si osladit každý měsíc sezónními recepty, a nabídne i pravé domácí dobroty – od sýrů, přes marmelády až po už téměř legendární těsto na pizzu.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty