Suroviny
- mléko (vlažné) 350 ml
- sušené droždí 1 sáček
- hladká mouka 500 g
- cukr krupice 25 g
- sůl 6 g
- máslo (rozpuštěné a vychladlé) 45 g
- sýr pecorino (nebo parmazán) 60 g
- vejce (+ 1 ks na potření) 1 ks
- sezamová semínka (bílá a černá)
Postup přípravy:
- Do mísy od robota dejte cukr spolu s droždím, zalijte vše vlažným mlékem, mísu přikryjte suchou a čistou utěrkou a dejte na 10 minut odpočinout.
- Mezitím si nachystejte mouku, do ní nasypejte sůl a nastrouhejte sýr. Rozpusťte máslo a dejte stranou.
- Po 10 minutách přidejte k mléku a droždí mouku smíchanou se solí a sýrem a na nejpomalejší rychlost začněte hníst těsto, asi 1 minutu.
- Poté přilijte máslo, přidejte vejce, zrychlete robota na nejvyšší rychlost a nechte ještě 4–5 minut hníst.
- Takto připravené těsto dejte kynout na teplé místo přikryté čistou a suchou utěrkou. Nechte kynout 90 minut.
- Po vykynutí si můžete houstičky buďto dát vedle sebe do pekáčku jako buchty (těch uděláte cca 12). Ale pokud z nich chcete udělat „dýně“, tak použijte nit.
- Ustřihněte si 4 kousky nitě, které uprostřed svažte uzlem, konce roztáhněte do stran a protilehlé strany vzájemně svazujte.
- Přebytek nitě ustřihněte. Takto připravené houstičky nebo „dýně“ dejte na 15 minut dokynout.
- Před pečením vše pomažte rozšlehaným vejcem a posypejte sezamem. Houstičky dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 30–35 minut dozlatova.
- Houstičky nechte po upečení zcela vychladnout. Provázky pak opatrně odstřihejte a jemně z jedné nebo druhé strany vytáhněte. Servírujte je s tím, co máte rádi.
Pokud chcete mít jistotu, že se vám při tahání provázku housky nepotrhají, jemně je po upečení a vystydnutí v rýhách nakrojte nožem nebo opatrně projeďte žiletkou. Pak se místo lépe uvolní a těsto se nepotrhá.