Suroviny
- hladká mouka 500 g
- droždí 21 g
- voda (vlažná) 130 ml
- mléko (vlažné) 100 ml
- cukr krupice 1 lžička
- sůl 8 g
- máslo (rozpuštěné) 25 g
- hladká mouka (na pomoučení)
Postup přípravy
- Do mísy robotu dejte všechny suroviny a pomocí hnětacího háku nechte 8–10 minut zpracovat do hladkého těsta.
- Těsto vyklopte na pomoučený vál. Rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vytvarujte bochánek. Přikryjte ho suchou čistou utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Plech vyložte pečicím papírem. Vykynuté bochánky postupně rozválejte na lehce pomoučené ploše na ovál vysoký 5 mm a stočte ho do tvaru válečku. Konce zahněte dovnitř a položte na připravený plech v dostatečném rozestupu. Nechte ještě 45 minut kynout pod utěrkou.
- Troubu rozehřejte na 230 °C. Veky postříkejte vodou, vodu rozprašte i do horké trouby a vložte do ní veky. Teplotu snižte na 200 °C a veky pečte dozlatova zhruba 15–18 minut.
- Upečené veky vytáhněte a nechte zcela zchladnout.
Na poctivou českou veku patří klasická pomazánka. Zkuste třeba česnekovou se sýrem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte i další pečivo vhodné na chlebíčky