Suroviny
- hladká mouka 500 g
 - droždí 21 g
 - voda (vlažná) 130 ml
 - mléko (vlažné) 100 ml
 - cukr krupice 1 lžička
 - sůl 8 g
 - máslo (rozpuštěné) 25 g
 - hladká mouka (na pomoučení)
 
Postup přípravy
- Do mísy robotu dejte všechny suroviny a pomocí hnětacího háku nechte 8–10 minut zpracovat do hladkého těsta.
 - Těsto vyklopte na pomoučený vál. Rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vytvarujte bochánek. Přikryjte ho suchou čistou utěrkou a nechte 45 minut kynout.
 - Plech vyložte pečicím papírem. Vykynuté bochánky postupně rozválejte na lehce pomoučené ploše na ovál vysoký 5 mm a stočte ho do tvaru válečku. Konce zahněte dovnitř a položte na připravený plech v dostatečném rozestupu. Nechte ještě 45 minut kynout pod utěrkou.
 - Troubu rozehřejte na 230 °C. Veky postříkejte vodou, vodu rozprašte i do horké trouby a vložte do ní veky. Teplotu snižte na 200 °C a veky pečte dozlatova zhruba 15–18 minut.
 - Upečené veky vytáhněte a nechte zcela zchladnout.
 
Na poctivou českou veku patří klasická pomazánka. Zkuste třeba česnekovou se sýrem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte i další pečivo vhodné na chlebíčky