Suroviny
- vepřová kotleta 500 g
- křen 200 g
- plnotučná hořčice 100 g
- cibule 4 velké ks
- světlé pivo 200 ml
- sůl
- pepř
- hladká mouka (na obalení řízků)
- olej na smažení
- brambory
Postup přípravy:
- Kotletu naporcujte na 6 plátků a pěstí je z obou stran mírně naklepejte. Brambory omyjte, nakrájejte na čtvrtky a vložte na pekáč.
- Mírně je polijte olejem, promíchejte a dejte péct na 20 minut do trouby na 200 °C. Křen očistěte a nastrouhejte ho na jemném struhadle. Poté ho dejte do misky a spolu s hořčicí, solí a pepřem promíchejte.
- Připravené řízky potřete z obou stran hořčično-křenovou směsí a poté je obalte z obou stran v mouce. Řízky smažte asi 4 minuty z obou stran na pánvi na oleji a poté je hned přendejte na pekáč, který vložte do trouby a řízky v něm nechte odpočinout – v této chvíli by měly být brambory již hotové, proto otevřete troubu, ať chvíli vyvětrá, snižte její teplotu na 70 °C a vložte do ní řízky. Brambory zde mohou zůstat.
- Mezitím očistěte cibuli, přepulte ji a poté nakrájejte na plátky. Na čistou pánev nalijte trochu oleje a cibuli na ni nechte zesklovatět.
- Poté ji osolte, opepřete, zalijte pivem a zprudka v něm vařte, dokud se tekutina nezredukuje na třetinu. Řízky podávejte přelité pivní cibulí a jako přílohu volte pečené brambory.
Nebo si připravte medové kotlety s pivem podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Nebo tu máme několik dalších řízečků: