Suroviny
- krůtí maso (prsa nebo medailonky nebo kuřecí prsa) 500 g
- mandle (blanšírované a mleté ) 100 g
- strouhaný parmazán 40 g
- vejce 1 ks
- skořice 1/2 lžičky
- římský kmín 1/2 lžičky
- sádlo (nebo olej)
- sůl
- pepř
Dip
- zakysaná smetana 200 g
- plnotučná hořčice 2 lžičky
- kyselé okurky (střední nastrouhaná najemno) 1 ks
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu rozpalte na 190 °C (horkovzduch na 170 °C). Plech pomažte sádlem/olejem.
- Maso očistěte a nakrájejte na 1 cm vysoké menší řízečky.
- V jedné ploché misce si smíchejte mandle a parmazán.
- Do další ploché misky (nebo hlubokého talíře) rozklepněte vejce, přidejte asi 2 lžíce vody, sůl, pepř, skořici a římský kmín a prošlehejte vidličkou.
- Maso postupně namáčejte do vejce, vytáhněte vidličkou, nechte zlehka okapat, obalte v mandlové směsi a položte na připravený plech.
- Plech s řízky vložte do rozpálené trouby a pečte 12 minut, pak postupně všechny otočte a pečte dalších 12 minut. (Řízky jde péct najednou 25 minut a neotáčet, ale nebudou mít tak hezkou barvu.)
- Dip: Do misky vložte všechny ingredience a promíchejte.
- Řízečky podávejte ještě horké s vařeným bramborem omaštěným máslem a připraveným dipem.