Maso
- velká vepřová panenka 1 ks (400 g)
- hladká mouka 50 g
- vejce 2 ks
- panko strouhanka 75 g
- máslo 3 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Brambory
- velké brambory 3 ks
- velká cibule 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 3 lžíce
- hovězí vývar 50 ml
- hladkolistá petržel 1 malý svazek
- mořská sůl
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a v celku vařte 10 minut ve vroucí vodě. Slijte je, nechte zchladnout a nakrájejte na 5mm plátky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. V těžké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a 1–2 minuty ji opékejte doměkka. Přidejte brambory a máslo, osolte, opepřete, zamíchejte a za občasného míchání opékejte 10 minut.
- Mezitím připravte maso. Nakrájejte ho na 5cm plátky, zakryjte je potravinářskou fólií a rozválejte je na výšku 5 mm. Vedle sebe postavte tři hluboké talíře. Do prvního nasypte mouku, osolte ji, opepřete a promíchejte. V druhém prošlehejte vejce a do třetího vsypte strouhanku. Maso obalte v trojobalu – v mouce, vejcích a strouhance.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olej. Do horkého tuku vložte dva až tři řízky tak, aby se nedotýkaly a smažte je na středním stupni dozlatova, zhruba 2 minuty z každé strany. Odkládejte je na talíř do trouby předehřáté na 50 °C a stejným způsobem osmažte zbylé maso.
- K měkkým bramborům vlijte vývar, zvyšte teplotu, aby se vařil, povařte 2 minuty, vmíchejte nadrobno nasekanou petrželku a podávejte k řízkům.
Obalované vepřové řízky s lyonskými bramborami Zdroj: Francouzské dobrodružství Jamese Martina