Suroviny
- žampiony (bílé nebo hnědé ) 250 g
- olivový olej 4 lžíce
- špenát (špenátové listy) 300 g
- hladká mouka 75 g
- vejce 2 ks
- strouhanka 125 g
- kuřecí prsa (bez kůže a kosti) 4 ks (celkem 1 kg)
- rajčatová omáčka (hotová rajčatová omáčka marinara) 800 g
- mozzarella (čerstvá ) 250 g
- parmazán 45 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Houby očistěte, nakrájejte na plátky a opečte na 1 lžíci oleje v rozpálené pánvi dozlatova. Osolte, opepřete a za častého míchání restujte 4 minuty doměkka. Přesypte na talíř a nechte mírně zchladnout.
- Špenát zbavte tuhých stopek a zlehka ho propláchněte ve vodě. Ve volné pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, vsypte špenát a za stálého míchání restujte asi 2 minuty, až zavadne. Přesuňte jej na talíř. Pánev vytřete dosucha.
- Do jednoho talíře nasypte mouku, osolte ji, opepřete a promíchejte. V druhém talíři rozšlehejte vejce s 1 lžící vody. Do třetího talíře nasypte strouhanku.
- Maso vložte mezi dvě potravinářské fólie a plochou stranou paličky na maso je naklepejte do 5mm vrstvy. Vybalte ho a postupně ho lehce obalte v mouce, vejcích a strouhance.
- V uvolněné pánvi rozehřejte zbylý olej, ale nesmí se z něj kouřit. Vkládejte do něj postupně maso a smažte ho dozlatova, zhruba 4 minuty z každé strany. Otočte ho jen jednou. Troubu předehřejte na 230 °C.
- Usmažené řízky naskládejte do pekáče, přelijte je omáčkou marinara, posypte špenátem a houbami. Mozzarellu nakrájejte na plátky, rozdělte ji na maso, posypte strouhaným parmazánem a pečte v předehřáté troubě 15 minut, až se sýr rozpustí. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Omáčku marinara snadno připravíte za 15 minut. Cibuli a tři stroužky česneku oloupejte, nakrájejte nadrobno a opékejte na 2 lžících olivového oleje dozlatova. Vlijte 400 ml rajčatové passaty, vmíchejte pár nadrobno nakrájených cherry rajčátek, 1/2 lžičky oregana a 1/2 lžičky sušené bazalky a vařte 10 minut do zhoustnutí. Osolte a opepřete.