Ochutnejte smažené olomoucké tvarůžky s majonézou aioli z chilli a limetky

Moje hodnocení
1x

Tvarůžky, syrečky, tvargle. Oblíbená česká pochutina je vyhledávanou součástí menu ve většině tuzemských restaurací. V křupavém kabátku s pikantní majonézou je perfektní chuťovkou hlavně k pivu.

4 porce
45 minut
česká

Aioli

Postup přípravy

  1. Slaninu na pánvi nebo na plechu v troubě lehce vypečte tak, aby nebyla křupavá, ale jen změklá. Nechte slaninu vychladnout a následně do ní zabalte tvarůžky.
  2. Syrečky ve slanině obalte v klasickém trojobalu, tedy postupně v mouce, vajíčku a strouhance. Smažte na oleji dozlatova.
  3. Aioli: Jemně nasekejte česnek a nastrouhejte kůru z limetky. Limetku pak rozkrojte a vymačkejte z ní šťávu.
  4. Ve střední misce vyšlehejte žloutky společně s nasekaným česnekem, dokud nejsou obě suroviny dobře promíchané. Ke směsi přidejte limetkovou kůru a šťávu. Pečlivě ji zašlehejte, díky tomu se začne směs emulgovat.
  5. Velmi pomalu a po kapkách za stálého šlehání do směsi přidávejte olej. Jakmile směs začne houstnout, můžete olej přidávat v tenkém stálém proudu. Je ale důležité nepřestávat se šleháním, dokud není všechen olej zapracovaný do směsi a aioli není husté a krémové.
  6. Do aioli vmíchejte chilli, mletý kmín, kajenský pepř. Podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř. Pokud chcete docílit spíše sladšího aioli, přidejte do směsi med. Pro nádech čerstvosti můžete vmíchat jemně nasekaný čerstvý koriandr.
  7. Misku přikryjte fólií a nechte alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě správně propojily.

PRIMA TIP: V tradičním spojení s orosenou Plzní tvarůžky ochutnal snad každý, kombinovat se ale dají i s méně tradičním pivem. Recept od šéfkuchaře Jeffa z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience na smažené olomoucké tvarůžky s aioli z chilli a limetky skvěle doplňuje anglické pivo London Prime – amber ale. “Jedná se o jednoduché, průměrně hořké a mírně nasycené pivo, které se hodí ke smaženému a mírně pikantnímu jídlu,” říká pivní sommeliér Petr z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience.

S originálním jídlem v kombinaci s netradičním pivem můžete díky receptu zazářit na letní grilovačce, nebo si ho můžete vychutnat v rámci zážitkového pětichodového degustačního menu v zážitkové expozici Pilsner Urquell: The Original Beer Experience, kde je každý chod pečlivě sladěný s jiným pivem.

Vyzkoušejte také výborný nakládaný hermelín podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaný hermelín – dokonalá česká chuťovka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty