Suroviny
Aioli
- žloutek (z velkého vejce) 2 ks
- česnek (najemno nasekaný) 1 stroužek
- limetková šťáva z 1 limety
- limetková kůra z 1 limety
- chilli prášek (nebo podle chuti) cca 1/2 lžičky
- mletý kmín 1/2 lžičky
- kajenský pepř (volitelné, pro extra pálivost) 1/4 lžičky
- med (volitelné) 1 lžička
- rostlinný olej (neutrální, např. slunečnicový) 1 šálek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- koriandr (volitelné)
Postup přípravy
- Slaninu na pánvi nebo na plechu v troubě lehce vypečte tak, aby nebyla křupavá, ale jen změklá. Nechte slaninu vychladnout a následně do ní zabalte tvarůžky.
- Syrečky ve slanině obalte v klasickém trojobalu, tedy postupně v mouce, vajíčku a strouhance. Smažte na oleji dozlatova.
- Aioli: Jemně nasekejte česnek a nastrouhejte kůru z limetky. Limetku pak rozkrojte a vymačkejte z ní šťávu.
- Ve střední misce vyšlehejte žloutky společně s nasekaným česnekem, dokud nejsou obě suroviny dobře promíchané. Ke směsi přidejte limetkovou kůru a šťávu. Pečlivě ji zašlehejte, díky tomu se začne směs emulgovat.
- Velmi pomalu a po kapkách za stálého šlehání do směsi přidávejte olej. Jakmile směs začne houstnout, můžete olej přidávat v tenkém stálém proudu. Je ale důležité nepřestávat se šleháním, dokud není všechen olej zapracovaný do směsi a aioli není husté a krémové.
- Do aioli vmíchejte chilli, mletý kmín, kajenský pepř. Podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř. Pokud chcete docílit spíše sladšího aioli, přidejte do směsi med. Pro nádech čerstvosti můžete vmíchat jemně nasekaný čerstvý koriandr.
- Misku přikryjte fólií a nechte alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě správně propojily.
PRIMA TIP: V tradičním spojení s orosenou Plzní tvarůžky ochutnal snad každý, kombinovat se ale dají i s méně tradičním pivem. Recept od šéfkuchaře Jeffa z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience na smažené olomoucké tvarůžky s aioli z chilli a limetky skvěle doplňuje anglické pivo London Prime – amber ale. “Jedná se o jednoduché, průměrně hořké a mírně nasycené pivo, které se hodí ke smaženému a mírně pikantnímu jídlu,” říká pivní sommeliér Petr z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience.
S originálním jídlem v kombinaci s netradičním pivem můžete díky receptu zazářit na letní grilovačce, nebo si ho můžete vychutnat v rámci zážitkového pětichodového degustačního menu v zážitkové expozici Pilsner Urquell: The Original Beer Experience, kde je každý chod pečlivě sladěný s jiným pivem.
Vyzkoušejte také výborný nakládaný hermelín podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaný hermelín – dokonalá česká chuťovka