redakce Prima FRESH

Feta saganaki – smažený sýr feta s ochuceným medem

Moje hodnocení
17x

Češi milují smažák, ale smažený sýr není jen naší doménou. V Řecku je velmi oblíbený smažený sýr feta, který má velmi výraznou chuť, je příjemně slaný a v této úpravě je zcela neodolatelný. Doplňte ho medem s příchutí pepře a tymiánu a nezapomeňte na svěží dotek citronu. Ideální předkrm k víkendové grilovačce.

6 porcí
30 minut
151 kcal
řecká

Suroviny

  • med (tekutý) 1/4 hrnku
  • tymián (lístky čerstvého) 1 lžíce + další k servírování
  • čerstvě namletý pepř (černý) 1/2–1 lžička + další k servírování

Smažený sýr

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte ochucený med – všechny ingredience dejte do sklenice s víčkem a protřepejte.
  2. Vejce prošlehejte v hlubokém talíři. Do dalšího talíře nasypte panko strouhanku. Bloček sýru feta nejprve obalte ve vajíčku a poté důkladně v panko strouhance, můžete ji i lehce přitlačit, aby byl sýr opravdu na všech místech obalený.
  3. Ve středně velké pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje na středním plameni. Když je rozehřátý, vhoďte citronovou kůru a 30 vteřin až 1 minutu smažte. Poté kůru vyjměte z pánve a nechte stranou.
  4. Do stejné pánve dejte obalený sýr feta a smažte 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Sýr přendejte na servírovací talíř.
  5. V misce promíchejte napůl rozkrojená rajčátka, lžíci olivového oleje, bazalku a špetku soli.
  6. Smažený feta sýr servírujte horký, pokapaný ochuceným medem, ozdobený smaženou citronovou kůrou a lístky tymiánu. K němu podávejte salát z cherry rajčátek a pita chléb nebo chlebové pita chipsy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty