Suroviny
- med (tekutý) 1/4 hrnku
- tymián (lístky čerstvého) 1 lžíce + další k servírování
- čerstvě namletý pepř (černý) 1/2–1 lžička + další k servírování
Smažený sýr
- feta (bloček) 300–350 g
- vejce (velké, rozšlehané) 1 ks
- strouhanka panko 1/3 hrnku
- extra virgin olivový olej 5 lžic
- citronová kůra (na jemné proužky nakrájená) 2 lžíce (cca z 1 citronu)
- cherry rajčata 1 hrnek
- bazalka (čerstvá, nasekaná) 1/4 hrnku
- pita chléb (nebo upečené pita chipsy k podávání)
Postup přípravy
- Nejprve připravte ochucený med – všechny ingredience dejte do sklenice s víčkem a protřepejte.
- Vejce prošlehejte v hlubokém talíři. Do dalšího talíře nasypte panko strouhanku. Bloček sýru feta nejprve obalte ve vajíčku a poté důkladně v panko strouhance, můžete ji i lehce přitlačit, aby byl sýr opravdu na všech místech obalený.
- Ve středně velké pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje na středním plameni. Když je rozehřátý, vhoďte citronovou kůru a 30 vteřin až 1 minutu smažte. Poté kůru vyjměte z pánve a nechte stranou.
- Do stejné pánve dejte obalený sýr feta a smažte 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Sýr přendejte na servírovací talíř.
- V misce promíchejte napůl rozkrojená rajčátka, lžíci olivového oleje, bazalku a špetku soli.
- Smažený feta sýr servírujte horký, pokapaný ochuceným medem, ozdobený smaženou citronovou kůrou a lístky tymiánu. K němu podávejte salát z cherry rajčátek a pita chléb nebo chlebové pita chipsy.
Feta saganaki – smažený sýr feta s ochuceným medem 2 Zdroj: iStock