Smažený celer
- celer (velký) 1 ks
- polohrubá mouka (na obalování)
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- sušený česnek 1 lžička
- vejce 3 ks
- panko strouhanka cca 300 g
- sezamová semínka 2 lžíce
- řasa nori (nadrcené vločky) 2 lžíce
- sůl
- olivový olej 3 lžíce
- klínky citronu (k podávání)
Salát
- brambory (větší) 5 ks
- červená řepa (čerstvá nebo vařená vakuovaná) 1 ks
- mrkev 2 ks
- mražený hrášek 150 g
- červená cibule (větší) 1/4 ks
- majonéza (může být veganská) 200 g
- jablečný ocet 2 lžíce
- dijonská hořčice 2 lžičky
- řapíkatý celer (nemusí být) 1–2 řapíky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- SMAŽENÝ CELER: Celer oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm vysoké plátky. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Celer rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby a pečte asi 20 minut.
- V misce promíchejte mouku s paprikou a sušeným česnekem. Do jiné misky dejte vejce a rozšlehejte je. Ve třetí misce promíchejte panko strouhanku, sezamová semínka, sůl a nori.
- Plátky celeru nejprve obalte v ochucené mouce, pak protáhněte vejci a nakonec dobře obalte v ochucené strouhance, kterou dobře přitiskněte a přebytek oklepejte.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej s máslem a celerové řízky z obou stran při střední teplotě osmažte dozlatova, asi 3 až 5 minut z každé strany. Podávejte je s dílky citronu.
- BRAMBOROVO-ŘEPNÝ SALÁT: Brambory a mrkev důkladně umyjte. V hrnci je zalijte studenou vodou, uveďte do varu a vařte asi 15 až 25 minut. Čerstvou řepu uvařte zvlášť, vakuovanou vařit nemusíte. Hrášek vařte také zvlášť a krátce, jen asi 3 minuty.
- Sceďte a nechte vychladnout, vše pak oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Chcete-li, řepu můžete nahrubo nastrouhat. Vsypte do mísy spolu se scezeným hráškem. Navrch nastrouhejte cibuli a používáte-li ho, přidejte očištěný a nadrobno nakrájený řapíkatý celer.
- Majonézu promíchejte s octem, hořčicí, solí a pepřem, vlijte do mísy a vše zlehka, ale důkladně promíchejte.
PRIMA TIP: Nepopularita řepy je všeobecně známa a všeobecně se připisuje školním a závodním jídelnám. Je to ale hrozná škoda, protože čerstvá i správně naložená řepa patří k opravdovým lahůdkám (o zdravotních benefitech ani nemluvě) a její nenapodobitelná barva doslova rozsvítí každou slavnostní tabuli.
Vyzkoušejte také klasický bramborový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Klasický recept na vánoční bramborový salát