Suroviny
- hovězí maso (ideálně tzv. vrchní šál nebo falešná svíčková, jen dobře uzrálé maso) 1,5 kg
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- sůl 1 lžíce
- černý pepř (čerstvě namletý) 2 lžičky
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Do pekáče postavte mřížku.
- Maso celé potřete olejem, solí, pepřem a česnekem, položte na mřížku a pečte 15 minut.
- Teplotu trouby snižte na 190 °C a maso pečte ještě 45 až 60 minut. Ideální je použití vpichového teploměru, když je teplota masa ve středu nejvyšší části mezi 55°C a 60 °C, je maso správně upečené, šťavnaté a uvnitř narůžovělé.
- Vyndejte z trouby, maso volně zakryjte alobalem a nechte ještě 10 minut odpočívat. Rostbíf se podává nakrájený na tenké plátky, například s pečenými bramborami.
PRIMA TIP: Rostbíf se málokdy spotřebuje celý a to, co zbude, je skvělým základem studených mís a obložených chlebíčků. Zastudena se často podává s různými jemnými omáčkami na základě majonézy a doplňuje třeba okurčičkami a křupavým pečivem.