Marináda
- tamari omáčka 3 lžíce
- rybí omáčka 3 lžíce
- rýžový sirup 1 lžíce
- Olivový olej 2 lžíce
- citrónová tráva 2 stonky
- Česnek 4 stroužky
Maso
- Sůl 2 lžičky
- Nízký roštěnec 1–1,2 kg
Dresink
- tamari omáčka 3 lžíce
- citronová štáva 1 lžíce
- rýžový sirup 1 lžička
- Česnek 1 stroužek
- Olivový olej 1 lžíce
- Voda 1 lžíce
- bazalka (lze i koriandr či máta) 1 lžíce
- špetka chilli
Recept
Roastbeef s celerovou remuládou
Šťavnatý, natenko nakrájený roastbeef je báječná pochotky, s kterou při svátečních setkáních s přáteli určitě zabodujete. Podávejte s výbornou remuládou z křehké zeleniny.
Postup přípravy
- Neprve očistěte maso. Vezměte si papírovou utěrku a roštěnec osušte. Nemyjte pod vodou.
- Maso dále odblaňte a svažte do válečku, aby bylo po celé délce stejně vysoké a široké. Nebojte se poprosit v řeznictví o svázání.
- Připravte si marinádu ideálně ve food procesoru či mixéru. Na ni potřebujete 3 lžíce tamari, 3 lžíce rybí omáčky, 1 lžíci sirupu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stonky citronové trávy a 4 stroužky česneku. Rozmixováním vznikne pasta. Jestliže nemáte žádný přístroj, stačí utřít česnek a nasekat najemno citronovou trávu. Marinádu vmasírujte do masa a dejte do lednice alespoň na 1 hodinu. Čím déle, tím lépe.
- Marinované maso vyndejte z lednice a nechte v pokojové teplotě cca 30 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 115 °C (horkovzduch).
- Rozpalte si pánev s kapkou řepkového oleje. Maso osolte (2 lžičky) a zprudka opečte ze všech stran i boků dohněda.
- Doprostřed masa zapíchněte teploměr a hlídejte, dokud teplota nedosáhne 56 °C. Při této teplotě bude maso krásně růžové, tedy medium. Dejte do trouby a pečte na 115 °C cca 60 minut.
- Hotové maso vyndejte z trouby a nechte odpočinout 15 minut zabalené v alobalu. Poté vyndejte z masa teploměr.
- Připravte si dresink. V malé mističce si smíchejte 3 lžíce tamari, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku sirupu,1 utřený stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci vody, 1 lžíci nasekané bazalky a špetku chilli.
- Plátky roastbeefu pokapejte na závěr dresinkem. Podávejte např. s rukolou, rajčátky zakápnutými olivovým olejem a citronem.