Suroviny
- hovězí roštěná 1 kg
- přepuštěné máslo (nebo neutrální rostlinný olej) 100 g
- dijonská hořčice (nemusí být) 1 lžíce
- tymián (nemusí být) špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Svěží vítr nové kuchyně ale zavál i tady a spolu s chytrou pomůckou, masovým teploměrem, dal amatérským kuchařům do ruky jiný způsob, kdy se rostbíf nepeče rychle a zprudka a hlídá jako brány Windsoru, ale nechá se ležérně péct pomalu a za dozoru techniky. Geniální.
Článek
16 receptů na ty nejlepší masové pečínky, které potřebují svůj čas!
Vepřové, hovězí nebo třeba kachní maso? Výběr té správné masové pečínky je jenom na vás – v podzimním počasí se takové jídlo hodí naprosto skvěle, pak už se jen zachumlat...
Postup přípravy
- Maso krátce opláchněte pod tekoucí vodou a důkladně osušte. Opatrně ostrým nožem nakrojte vrstvičku tuku, ale tak, abyste nezařízli do masa. To pak ze všech stran osolte, opepřete (tato základní ochucovací sestava je nezbytná), případně potřete hořčicí promíchanou s tymiánem nebo jiným kořením dle vlastní chuti (ale to už je jen okrasa navíc). Troubu předehřejte na 80 °C (horní i spodní ohřev) a vložte do ní na střední pozici mřížku.
- Ve velké pánvi rozehřejte tuk a kus masa na něm ze všech stran prudce opečte, aby se zatáhlo. S opékáním nespěchejte, aby na mase nezůstala neopečená místa. Pod mřížku v troubě dejte pekáč nebo jinou nádobu na zachycení odkapávajícího tuku a maso položte přímo na rošt. Do masa zapíchněte masový teploměr nebo sondu trouby. Kýžená vnitřní teplota, jakou má maso dosáhnout, je 57 °C; máte-li chytrou troubu, patřičně ji nastavte.
- Bez otevírání trouby teď maso pečte tak dlouho, až ve středu dosáhne požadované teploty. Nevlastníte-li masový teploměr, budete se muset řídit odhadem, u kilového kusu masa může pečení trvat 3 až 4 hodiny. Po upečení nechte maso nejméně půl hodiny až hodinu odpočinout. Klasický anglický roastbeef se podává krájený na slaboučké plátky (samozřejmě vždy přes vlákno), jen s vařenou bramborou a podušenou zeleninou. Ještě oblíbenější je ale podávaný nastudeno, s pikantními chuťovkami, hořčicí apod. nebo jako náplň do sendvičů či na chlebíčky.