Suroviny
- hovězí špička (květová) 1 kg
- brambory 800 g
- mrkev 200 g
- rozmarýn
- dijonská hořčice 2 lžičky
- olivový olej 2 lžíce
- worcesterová omáčka pár kapek
Tatarská omáčka
- majonéza 100 g
- šalotka (najemno) 1 ks
- pažitka (najemno)
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- kyselé okurky (najemno) 2 ks
- lák z okurek 1 lžíce
- petrželka (na posypání)
A co je před začátkem a během přípravy podstatné? Vyberte kvalitní hovězí maso, to je totiž základ. Zkuste nízký roštěnec nebo květovou špičku. Poté je potřeba maso souměrně svázat, aby drželo tvar a udržela se uvnitř šťáva.
Postup přípravy
- Maso osušte a svažte provázkem. Jakmile je správně svázané, opepřete, naolejujte, přidejte hořčici a worcestrovou omáčku. Pak nechte marinovat i několik dní a solte těsně před pečením (marinování je samozřejmě na vás).
- Opečte maso na pánvi ze všech stran, přesuňte do pekáčku a pozvolna pečte na 140 °C, až teplota v mase dosáhne 60 °C, resp. asi o tři až pět stupňů méně, protože maso ještě mimo troubu dojde.
- Brambory omyjte, nakrájejte na osminky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Vložte na plech, zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte najemno nasekaný rozmarýn. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut.
- Mezitím si připravte tatarskou omáčku. Majonézu smíchejte s okurkami, šalotkou a najemno nasekanou pažitkou, dobře osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a lákem.
- Maso nakrájejte na tenké plátky (ideálně po úplném vychladnutí), podávejte s pečenými bramborami a tatarskou omáčkou. Nakonec posypte petrželkou.
PRIMA TIP: Lákavé recepty na nejlepší hovězí steak