Slepičárna blog

Domácí kynuté šneky s broskvemi

Moje hodnocení
4x

Máte rádi voňavé broskve? Teď si je sice nedopřejete čerstvé, ale i kompotované mají zkrátka něco do sebe. Vykouzlit z nich můžete třeba tento famózní moučník – kynuté šneky vylepšené pudinkem.

10 porcí
120 minut

Suroviny

Pudink

Postup přípravy

  1. Nahřejte mléko, ale nesmí být horké! Rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžíce hladké mouky a 1 lžíci cukru.
  2. Nechte v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 7 minut, než se na povrchu začnou tvořit naběhlé bublinky.
  3. Mouku přesejte do mísy od robota. Přidejte zbývající 2 lžíce cukru, špetku soli a rozpuštěné máslo, pozor, nesmí být horké!
  4. Rozklepněte do mísy vejce a přidejte vzešlý kvásek.
  5. Pomocí nástavce “K” vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy, chvilku to potrvá.
  6. Pak ještě rukama těsto propracujte, přendejte zpátky do mísy, zlehka poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple nakynout, asi 45 až 50 minut. Těsto musí zdvojnásobit objem.
  7. Mezitím si připravte pudink dle návodu na obalu sáčku. Já to udělala tak, že ve 400 ml mléka jsem rozmíchala 2 vanilkové cukry a směs na pudink.
  8. V hrnci s dvojitým dnem, mezi se přidává voda (existuje i speciální hrnec na pudink, kam nalijete vodu) jsem přivedla rozmíchanou mléčnou směs k varu a za stálého míchání vařila 1 minutu.
  9. Poté odstavte a přikryjte např. alobalem, ať se na povrchu nezačne tvořit škraloup.
  10. Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynuté těsto přendejte na pracovní plochu, trošku pomoučete. Vyválejte obdelník velký asi 45 x 30 cm, ze shora ho pomažte rozpuštěným máslem.
  11. Z delší strany pak pečlivě zarolujte a krájejte asi 1 cm tlusté šneky. Přendejte je dál od sebe na dva plechy vyložené pečicím papírem.
  12. Podle potřeby ještě pomažte okraje máslem. Navrch dejte pomocí lžíce pudink a nakrájené plátky kompotovaných broskví.
  13. Pokud máte meruňky, pak klidně celé poloviny „slupkou“ nahoru.
  14. Pečte v předehřáté troubě dozlatova, asi 30 minut. Já je při pečení ještě potřela jednou máslem.
  15. Nejdříve jsem pekla jeden plech, druhý si zatím připravila a přikryla čistou utěrkou. Pak jsem pekla druhý plech.
  16. Šneky nechte na mřížce vychladnout. Teprve poté je zlehka pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty