Suroviny
- plnotučné mléko 250 ml
- droždí (čerstvé ) 1 kostka (42 g)
- hladká mouka 500 g + 2 lžíce + na posypání
- třtinový cukr 3 lžíce
- máslo (rozpuštěné ) 70 g + na potření (asi 50 g)
- vejce (pokojové teploty) 1 ks
- citronová kůra (bio ) z 1 citronu
- broskvový kompot (nebo meruňky)
- moučkový cukr (na posypání)
- sůl špetka
Pudink
- plnotučné mléko 400 ml
- vanilkový pudink (sypká směs) 1 balení
- vanilkový cukr 2 ks
Postup přípravy
- Nahřejte mléko, ale nesmí být horké! Rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžíce hladké mouky a 1 lžíci cukru.
- Nechte v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 7 minut, než se na povrchu začnou tvořit naběhlé bublinky.
- Mouku přesejte do mísy od robota. Přidejte zbývající 2 lžíce cukru, špetku soli a rozpuštěné máslo, pozor, nesmí být horké!
- Rozklepněte do mísy vejce a přidejte vzešlý kvásek.
- Pomocí nástavce “K” vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy, chvilku to potrvá.
- Pak ještě rukama těsto propracujte, přendejte zpátky do mísy, zlehka poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple nakynout, asi 45 až 50 minut. Těsto musí zdvojnásobit objem.
- Mezitím si připravte pudink dle návodu na obalu sáčku. Já to udělala tak, že ve 400 ml mléka jsem rozmíchala 2 vanilkové cukry a směs na pudink.
- V hrnci s dvojitým dnem, mezi se přidává voda (existuje i speciální hrnec na pudink, kam nalijete vodu) jsem přivedla rozmíchanou mléčnou směs k varu a za stálého míchání vařila 1 minutu.
- Poté odstavte a přikryjte např. alobalem, ať se na povrchu nezačne tvořit škraloup.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynuté těsto přendejte na pracovní plochu, trošku pomoučete. Vyválejte obdelník velký asi 45 x 30 cm, ze shora ho pomažte rozpuštěným máslem.
- Z delší strany pak pečlivě zarolujte a krájejte asi 1 cm tlusté šneky. Přendejte je dál od sebe na dva plechy vyložené pečicím papírem.
- Podle potřeby ještě pomažte okraje máslem. Navrch dejte pomocí lžíce pudink a nakrájené plátky kompotovaných broskví.
- Pokud máte meruňky, pak klidně celé poloviny „slupkou“ nahoru.
- Pečte v předehřáté troubě dozlatova, asi 30 minut. Já je při pečení ještě potřela jednou máslem.
- Nejdříve jsem pekla jeden plech, druhý si zatím připravila a přikryla čistou utěrkou. Pak jsem pekla druhý plech.
- Šneky nechte na mřížce vychladnout. Teprve poté je zlehka pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.
Domácí kynuté šneky s broskvemi 2 Zdroj: Slepičárna blog