Těsto
- hladká mouka 450 g
- sušené droždí 2 lžičky
- cukr krupice 30 g
- sůl 1/2 lžičky
- vejce 1 ks
- voda 65 ml
- mléko 200 ml
- máslo (změklé) 75 g
Náplň
- jahody (zralé) 250 g
- cukr krupice 100 g
- citronová šťáva pár kapek
- mletá skořice (na dochucení)
Poleva
- krémový sýr (čerstvý) 120 g
- máslo (změklé) 3 lžíce
- moučkový cukr (podle chuti)
- smetana (12%) 65 ml
- citronová šťáva 2 lžičky
- citronová kůra z 1 citronu
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
- Na těsto dejte na nízký stupeň vařit mléko s máslem a směs promíchávejte, až se máslo rozpustí. Sejměte a nechte trochu vychladnout. Očištěné a nakrájené jahody svařte s cukrem na mírném stupni do zhoustnutí, ochuťte skořicí.
- V míse promíchejte 2 ¼ hrnku mouky, droždí, cukr a sůl. Přidejte vejce a vodu a promíchávejte, až se směs začne spojovat. Pomalu přidávejte mléko s máslem a zbytek mouky a vymíchejte hladké těsto. Nechte ho 10 minut odpočívat.
- Na lehce pomoučené ploše rozválejte těsto na velký obdélník o výšce asi 1 až 1,5 cm. Potřete ho jahodovým rozvarem a z delší strany stočte, v okraji dobře spojte. Závin nakrájejte na plátky (bude jich asi 9 až 12).
- Šneky klaďte řeznou plochou dolů do máslem vymazaného pekáčku nebo formy, tu přikryjte namočenou vyždímanou utěrkou a nechte šneky 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Šneky pak pečte asi 30 minut dozlatova.
- Na polevu utřete krémový sýr s máslem a moučkovým cukrem dohladka. Přidejte smetanu, vanilku, citronovou šťávu a kůru a vše spojte. Potřete ještě teplé šneky a ihned je podávejte.