Samosběr jahod 2023 naplno startuje! Nasbírejte si voňavé jahody za lepší cenu

Začátek června je každoročně spjatý s dozráváním prvních českých jahod. Chvíle, na kterou mnoho lidí čeká a těší se na sladké a voňavé plody dozrálé na slunci, které mají chuť. Právě teď také ve většině jahodáren startují oblíbené samosběry, při kterých si můžete sami nasbírat jahody přímo z pole za lepší cenu.

Tradice samosběrů je u nás velká a oboustranně výhodná. Majitelé jahodáren nemusí shánět a platit brigádníky na sběr, na oplátku za to, že vy si nasbíráte do košíčku jahody sami, získáte mnohem lepší cenu a zároveň možnost, vybrat si jen ty nejkrásnější jahody :). Ale pokud se vám nechce trávit čas na poli, máte možnost dojet na farmu a koupit si už nasbírané jahody, ovšem za vyšší cenu, která je však stále příznivější než obvyklé ceny v obchodech.

Samosběry se pomalu rozjíždějí, počítejte s tím, že trvají zhruba do půlky července. Od minulého roku se ceny samosběru mírně zvýšily, ale stále se určitě vyplatí. Průměrně nasbíráte kilo jahod za 70 Kč, ale v některých jahodárnách ceny startují už na 50 Kč. Pokud raději sáhnete po již natrhaných jahodách, počítejte s průměrnou cenou 120 Kč.

Z čerstvých jahod připravte jednoduchý nepečený piškotový dort s tvarohem podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Nepodceňte přípravu

Než se vydáte na farmu, ověřte si na webových stránkách nebo telefonicky, jestli samosběr skutečně probíhá, jahody dozrávají postupně v závislosti na počasí a na některých farmách může být sběr jahod na několik dní přerušen. Zároveň si předem ověřte cenu, za kterou si jahody budete moci nasbírat. Pokud se chystáte na plantáže i s dětmi, raději se ujistěte, že to je dovoleno, některé farmy děti rády uvítají, jiné to z obav o rostlinky nepodporují.

Seznam všech míst i s kontakty najdete například na serveru Jahodový web nebo Skrblik.cz.

Připravte si vlastní nádoby, do kterých budete jahody dávat, ideálně košíky, ale pokud se chystáte na velké zásoby džemu, klidně vezměte čisté kyblíky. Pokud doma žádné vhodné nádoby nemáte, na většině farem za příznivou cenu prodají košíčky. Raději počítejte, že platba za jahody proběhne v hotovosti a mějte připravený dostatek peněz.

Práce na poli má, zvlášť pro městského člověka, své kouzlo, ale je také fyzicky náročná. Proto se na ni připravte. Vezměte si pohodlné oblečení a boty, počítejte s tím, že se můžete ušpinit. Zásadní je pokrývka hlavy, na poli se před sluníčkem neschováte, a k tomu patří i přípravky na opalování. A samozřejmě lahev s vodou!

Zdroj: autorský text

V sezoně nesmí chybět milované tvarohové knedlíky plněné jahodami. Připravte je podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Jak uchovat úžasnou chuť čerstvých jahod na zimu? Zavařte je podle našich receptů

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty