Suroviny
- baby špenát 100 g
- sůl
- plnotučné mléko 300 ml
- polohrubá mouka 300 g
- vejce 1 ks
- cibule 2 ks
- cukr krupice 80 g
- smetana 250 ml
- niva 125 g
- anglická slanina 150 g

Postup přípravy
- Baby špenát spařte ve vroucí osolené vodě. Vyjměte ho, vymačkejte z něj vodu a dejte do misky. Mléko nalijte do užší vysoké nádoby, přidejte špenát a rozmixujte dohladka.
- Mouku smíchejte s vejcem, přilijte rozmixovaný špenát a promíchejte. Těsto pak pomocí stěrky protlačte přes síto na halušky do vroucí osolené vody.
- Halušky vařte asi 5 minut, dokud nevyplavou. Po uvaření halušky vyndejte a dejte je do misky.
- Cibuli nakrájejte na proužky nebo větší kostičky. Cukr nechte v pánvi zkaramelizovat, přidejte nakrájenou cibuli a společně opékejte za občasného míchání asi 10 minut, až cibule zkaramelizuje. Trochu osolte.
- Smetanu nalijte do kastrolu, přidejte rozdrobenou nivu, metličkou rozmíchejte dohladka, přiveďte k varu, minutu provařte a dejte na teplo.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a restujte na pánvi asi 5 minut dozlatova. Hotové halušky přelijte omáčkou a posypte zkaramelizovanou cibulí a opečenou slaninou.
Vyzkoušejte slovenské brynzové halušky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Slovenské halušky s brynzou a opečenou slaninou