Suroviny
- vepřová kýta 1 kg
- drcený kmín špetka
- česnek 5 stroužků
- olej
- cibule 1
- anglická slanina 100 g
- máslo 150 g
- mletá paprika
- mrkev 1 svazek
- cukr krystal 1 ML
- brambory
- sůl
- pepř
- mražený hrášek 200 g
- mražená kukuřice 200 g
- hladká mouka 1 ML
Postup
- Maso nemyjeme – ztratilo by chuť.
- Do masa vetřeme olej a prolisovaný česnek ze všech stran, stejně tak osolíme a opepříme. Horní část masa posypeme drceným kmínem a paprikou. Do pekáče přidáme 1 cm vody a vložíme maso. Takto pečeme na 150 °C 40 minut a během pečení maso poléváme tvořícím se výpekem.
- Po 40 minutách k masu přidáme máslo a maso pokryjeme plátky anglické slaniny. Poté pečeme dalších 20–30 minut na 190 °C. Opět průběžně maso poléváme šťávou.
- Rozpálíme si kastrůlek, kam dáme máslo a mrkev. Tu osolíme, opepříme a restujeme. Lehce zaprášíme moukou a cukrem. Jakmile cukr zkaramelizuje, zalejeme horkou vodou tak, aby byla mrkev ponořená. Přidáme hrášek s kukuřicí, snížíme plamen pod hrncem a zeleninu dusíme do měkka, cca 30 minut.
- Brambory opláchneme ve slupce a nakrájíme na větší kousky. Osolíme, přidáme kmín a vaříme, až když masu v troubě zvedáme teplotu. Když jsou brambory hotové, slejeme vodu, přidáme trošku másla, hrnec uzavřeme a pořádně protřepeme.
- Na rozpuštěném másle opečeme cibuli do sklovata, přidáme k tomu obsah pekáče bez masa se slaninou a chvíli to vaříme na mírném ohni, aby se chutě spojily s máslem a cibulí. Přidáme trochu horké vody, podle potřeby sosu. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem, vložíme na posledních 5 minut maso a vše společně podáváme.
Autor receptu: Lucie Sabelová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!