Suroviny
- rybí filet (z mníka nebo jiné bělomasé ryby) 1 kg
- česnek 4 stroužky
- kurkuma (mletá) 1 lžíce
- kari koření (ostré) 2 lžíce
- bílý jogurt 2 lžíce
- rybí omáčka 125 ml
- tmavý cukr 3 lžíce
- rostlinný olej 3 lžíce
- kopr 1 svazek
- vývar (rybí nebo zeleninový) 250 ml
- citron 1 ks
- naklíčené mungo (výhonky) 300 g
- rýžové nudle (tenké) 125 g
Postup přípravy
- Pokrájete rybu na 4 cm kousky, dejte do mísy.
- Dejte bílé části jarních cibulek a česnek do hmoždíře, rozetřete na pastu. Přidejte kurkumu, kari, jogurt, rybí omáčku, cukr, 2 lžíce oleje a třetinu nahrubo posekaného kopru. Přidejte k rybě a dobře promíchejte. Zakryjte a nechte v lednici marinovat 1 hodinu.
- Mezitím tence pokrájejte zelené části cibulek. Pánev rozehřejte na střední teplotu. Přidejte zbylý olej a smažte kousky ryby po každé straně 30 vteřin. Přelijte rybu vývarem a vařte 3–5 minut. Rybu vyndejte z pánve a zastříkněte šťávou z citronu.
- Smíchejte fazolové výhonky, zelenou jarní cibulku a zbylý kopr s uvařenými nudlemi. Nudle rozdělte do misek, na ně dejte rybu s trochou omáčky a podávejte.