Suroviny
- kuřecí játra (např. DZ Klatovy) 1 balení
- hladká mouka 1 hrst
- olivový olej
- česnek (na tenké plátky) 3 stroužky
- pórek (bílá polovina)
- suché bílé víno 1 hrnek
- smetana ke šlehání 100 ml
- muškátový oříšek
- šalvěj (čerstvá; sušené asi 1 lžička) 1 hrst
- sůl
- pepř
- petrželka
Polenta:
- voda 2 hrnky
- plnotučné mléko 1 hrnek
- polenta (jemná) 1 hrnek
- bobkový list
- česnek (nebo 2 malé) 1 velký stroužek
- sůl
- pepř
- máslo 50 g
- parmezán (strouhaný) 1 hrst
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte polentu. V hrnci povařte vodu s mlékem, česnekem a kořením. Vhoďte máslo a až se rozpustí, nasypte za stálého míchání polentu. Na mírném ohni vařte asi 5 minut, polenta zhoustne. Následně vmíchejte parmezán.
- Poté připravte játra. Pokrájejte je na větší kousky a obalte v hladké mouce. Na olivovém oleji osmahněte lehce pórek, přidejte česnek, šalvěj a nechte rozvonět.
- Jakmile začne česnek zlátnout, vyndejte ho z pánve. Na oleji v pánvi pak osmahněte játra, přidávejte postupně, ať se olej moc neochladí. Opékejte, až mají játra lehce nahnědlou barvu, pak zpět přihoďte pórek s česnekem a šalvějí, krátce opékejte.
- Zalijte vínem, opepřete a vařte na mírném ohni. Směs začne houstnout. Pokud bude potřeba, přilijte trochu vína nebo vody. A pak přidejte špetku muškátového oříšku.
- Asi po 5–10 minutách osolte dle chuti a chvíli vařte. Přilijte smetanu a za chvilku je hotovo. Nakonec vhoďte hrst nakrájené petrželky a hotová játra podávejte na krémové polentě.
Máte rádi polentu? Zkuste videorecept na tuto specialitu:
Kompletní recept najdete ZDE: Polenta fritta al rosmarino
Nebo další úpravy kuřecích jater: