návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Řecký lepkavý ořechový koláč

Hodnoceno: 1x
16 porcí
do 1,5 hodiny
Řecký lepkavý ořechový koláč
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Řecký lepkavý ořechový koláč
Milovaná karidopita, jak Řekové tento koláč nazývají, a v němž nechybí olivový olej, dává plně vyniknout chuti ořechů, ale neopomíjí tamní tak oblíbený detail, jakým je zakapání voňavým sirupem s citronem. Ten těsto nejen dál provoní, ale i víc zvláční, takže koláč je v dalších dnech lepší a lepší.

Postup

  1. Nejprve připravte sirup: Cukr nechte rozpustit ve vodě na mírném stupni, přidejte skořici a vařte 2 minuty. Nechte vychladnout, pak skořici vyndejte. Přidejte citronovou šťávu a nechte stranou.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C. Čtverhrannou formu o straně 23 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Ve velké míse promíchejte elektrickými metlami vejce s cukrem, citronovou kůrou, mlékem a olivovým olejem. Navrch prosejte mouku, prášek do pečiva a sodu, přidejte koření a ořechy a dobře promíchejte. Těsto vlijte do formy, rovnoměrně po diagonále posázejte ořechy a pečte 35 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je koláč propečený.
  3. Ještě teplý koláč propíchejte špejlí nebo kovovým špízem a zalijte sirupem, který se do něj vsákne. Nechte ho vychladnout ve formě, pak vyndejte a nakrájejte na typické kosočtverečky.
Řecký lepkavý ořechový koláč
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Řecký lepkavý ořechový koláč
Související témata: Sladké , Řecká kuchyně