Řecký lepkavý ořechový koláč

Moje hodnocení
2x

Milovaná karidopita, jak Řekové tento koláč nazývají, a v němž nechybí olivový olej, dává plně vyniknout chuti ořechů, ale neopomíjí tamní tak oblíbený detail, jakým je zakapání voňavým sirupem s citronem. Ten těsto nejen dál provoní, ale i víc zvláční, takže koláč je v dalších dnech lepší a lepší.

16 porcí
90 minut
řecká

Suroviny

  • vejce 4 ks
  • světlý přírodní krupicový cukr 170 g
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • plnotučné mléko 60 ml
  • olivový olej 125 ml + na vymazání
  • hladká mouka 300 ml
  • kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
  • jedlá soda (bikarbona) 1/2 lžičky
  • mletá skořice 1 lžička
  • mletý hřebíček 1 špetka
  • mleté vlašské ořechy 60 g + půlky jader na ozdbení

Sirup

  • zlatý přírodní krupicový cukr 180 g
  • voda 225 ml
  • celá skořice 1/2 svitku
  • šťáva z 1 citronu

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte sirup: Cukr nechte rozpustit ve vodě na mírném stupni, přidejte skořici a vařte 2 minuty. Nechte vychladnout, pak skořici vyndejte. Přidejte citronovou šťávu a nechte stranou.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C. Čtverhrannou formu o straně 23 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Ve velké míse promíchejte elektrickými metlami vejce s cukrem, citronovou kůrou, mlékem a olivovým olejem. Navrch prosejte mouku, prášek do pečiva a sodu, přidejte koření a ořechy a dobře promíchejte. Těsto vlijte do formy, rovnoměrně po diagonále posázejte ořechy a pečte 35 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je koláč propečený.
  3. Ještě teplý koláč propíchejte špejlí nebo kovovým špízem a zalijte sirupem, který se do něj vsákne. Nechte ho vychladnout ve formě, pak vyndejte a nakrájejte na typické kosočtverečky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty