Suroviny
- vejce 4 ks
- cukr krupice (světlý přírodní ) 170 g
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- plnotučné mléko 60 ml
- olivový olej 125 ml + na vymazání
- hladká mouka 300 ml
- jedlá soda (bikarbona) 1/2 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- mletý hřebíček 1 špetka
- mleté vlašské ořechy 60 g + půlky jader na ozdbení
Sirup
- cukr krupice (zlatý přírodní ) 180 g
- voda 225 ml
- celá skořice 1/2 svitku
- citronová šťáva z 1 citronu
Postup přípravy
- Nejprve připravte sirup: Cukr nechte rozpustit ve vodě na mírném stupni, přidejte skořici a vařte 2 minuty. Nechte vychladnout, pak skořici vyndejte. Přidejte citronovou šťávu a nechte stranou.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Čtverhrannou formu o straně 23 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Ve velké míse promíchejte elektrickými metlami vejce s cukrem, citronovou kůrou, mlékem a olivovým olejem. Navrch prosejte mouku, prášek do pečiva a sodu, přidejte koření a ořechy a dobře promíchejte. Těsto vlijte do formy, rovnoměrně po diagonále posázejte ořechy a pečte 35 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je koláč propečený.
- Ještě teplý koláč propíchejte špejlí nebo kovovým špízem a zalijte sirupem, který se do něj vsákne. Nechte ho vychladnout ve formě, pak vyndejte a nakrájejte na typické kosočtverečky.
Řecký lepkavý ořechový koláč 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD