Najděte si recept
Na co máte chuť?

Řecký lepkavý ořechový koláč
Milovaná karidopita, jak Řekové tento koláč nazývají, a v němž nechybí olivový olej, dává plně vyniknout chuti ořechů, ale neopomíjí tamní tak oblíbený detail, jakým je zakapání voňavým sirupem s citronem. Ten těsto nejen dál provoní, ale i víc zvláční, takže koláč je v dalších dnech lepší a lepší.
do 1,5 hodiny
16 porcí
Suroviny (16 porcí)
- vejce 4 ks
- světlý přírodní krupicový cukr 170 g
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- plnotučné mléko 60 ml
- olivový olej 125 ml + na vymazání
- hladká mouka 300 ml
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda (bikarbona) 1/2 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- mletý hřebíček 1 špetka
- mleté vlašské ořechy 60 g + půlky jader na ozdbení
Sirup:
- zlatý přírodní krupicový cukr 180 g
- voda 225 ml
- celá skořice 1/2 svitku
- šťáva z 1 citronu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve připravte sirup: Cukr nechte rozpustit ve vodě na mírném stupni, přidejte skořici a vařte 2 minuty. Nechte vychladnout, pak skořici vyndejte. Přidejte citronovou šťávu a nechte stranou.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Čtverhrannou formu o straně 23 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Ve velké míse promíchejte elektrickými metlami vejce s cukrem, citronovou kůrou, mlékem a olivovým olejem. Navrch prosejte mouku, prášek do pečiva a sodu, přidejte koření a ořechy a dobře promíchejte. Těsto vlijte do formy, rovnoměrně po diagonále posázejte ořechy a pečte 35 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je koláč propečený.
- Ještě teplý koláč propíchejte špejlí nebo kovovým špízem a zalijte sirupem, který se do něj vsákne. Nechte ho vychladnout ve formě, pak vyndejte a nakrájejte na typické kosočtverečky.