návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem

Hodnoceno: 1x
4 porce
do 2 hodin
Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem
Autor: archiv Pivovar Prachatice Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem
Klasické české jídlo bývalo dříve mnohem více obvyklé i v domácím provedení všude tam, kde nechyběly na zahrádkách králíkárny. Dnes si tuhle oblíbenou pochoutku dopřáváme mnohem častěji v restauracích, ale pokud seženete králíka, klidně se do přípravy pusťte doma!

O svůj recept se s námi podělil kuchař z Pivovaru Prachatice, který si získává stále větší oblibu, nejen díky skvělému pivu, ale právě i kvůli výborné české kuchyni...

Postup

  1. Maso opláchněte, osušte utěrkou, prošpikujte proužky slaniny a osolte ze všech stran. K další úpravě králíka naporcujte.
  2. V pekáči rozpusťte sádlo, na kterém orestujte na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulkou nakrájenou na kostičky. Orestovanou zeleninu mírně podlijte vodou a vložte naporcovaného králíka. Zeleninu osolte, přidejte koření a zaklopené pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obraťte a podlijte vlažnou vodou.
  3. Změklé maso vyjměte a uložte stranou na teplém místě a mezitím vyjměte koření a zeleninu propasírujte. Omáčku dle potřeby zřeďte vodou, povařte se smetanou a dochuťte citronovou šťávou. Brusinky můžete přidat k jídlu, ale pro výraznější chuť omáčky můžete přidat přímo do omáčky.
  4. Knedlíky: Suché pečivo namočte v trošce mléce, aby se nasáklo, přidejte petrželku a důkladně promíchejte. Poté přidejte zbylé mléko s prošlehanými žloutky, přisypte mouku, muškátový květ a sůl a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Z těsta vytvořte knedlíky, které ponořte do vařící vody a vařte 20 minut.

Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem  Foto: Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem; foto: archiv Pivovar Prachatice

Navštivte Pivovar Prachatice!

Pivovar Prachatice Foto:

Pivovar Prachatice znamená obnovení tradice vaření piva ve městě, které se nazývá bránou Šumavy nebo i perlou na „Zlaté stezce“. Historie vaření piva v Prachaticích sahá daleko do středověku a doložitelné zmínky o této bohulibé činnosti jsou z roku 1379. Poslední várky pak proběhly na konci roku 1948, kdy vzala vládu do svých rukou dělnická třída a pivo se vařit přestalo…

K obnovení tradice došlo fyzicky v srpnu 2015 s tím, že myšlenka vznikla před čtyřmi lety. Čtyři roky od nápadu až k prvnímu pivu a hostům. Dva švagři, Martin a Michal, vrátili do Prachatic vůni sladu a chmele. Místní si pivo pochvalují stejně tak jako jídla, která jsou česká a jednoduchá, každý den z čerstvých surovin. Chuťové zážitky umocňuje i zajímavý, moderní interiér. Na čepu je pravidelně jedenáctka a dvanáctka světlý ležák, který bývá doplněn o speciály typu IPA, ALE nebo STOUT.

Kontakty: WEB: www.pivovarprachatice.cz , FB: www.facebook.com/PivovarPrachatice , INSTAGRAM: www.instagram.com/pivovarprachatice