redakce Prima FRESH

Kapr po sečuánsku

Moje hodnocení
8x

V Číně nejenomže kapra milují, údajně tam směřuje i velká část naší kapří produkce! Takže by bylo možná fajn naučit se tamnímu způsobu přípravy, stojí totiž za to. Protože je vážně škoda, že jíme kapra jen jednou v roce na Vánoce :)

8 porcí
30 minut
čínská

Suroviny

  • kapr (celí, vykuchaní a očištění) 2 ks

Marináda

Dokončení

Postup přípravy

  1. Ryby zbavte ploutví a žaber, ustřihněte je kuchyňskými nůžkami. Z každé strany ryby udělejte šikmé zářezy v asi 8mm intervalech – tím přerušíte drobné kůstky, které pak v horkém oleji změknou. Ryby pak opláchněte pod studenou vodou a osušte je.
  2. Přísady na marinádu kromě sečuánského pepře rozmixujte, vmíchejte sečuánský pepř a v uzavíratelné krabičce nebo plastovém sáčku na zip nechte ryby marinovat v chladu nejméně 30 minut nebo až 3 hodiny. Před další úpravou je nechte dojít do pokojové teploty.
  3. Zázvor nakrájejte na jemné plátky a ty pak na velmi jemné nudličky, cibuli na půlměsíčky a stroužky česneku podélně na co nejjemnější plátky.
  4. Olej vlijte do široké vysoké pánve nebo woku a postavte na středně vysoký stupeň. Zatímco se olej rozehřívá, promíchejte rajčatovou omáčku, cukr, sójovou omáčku, víno, vodu a škrob na omáčku. Dejte stranou.
  5. Do oleje vsypte špetičku mouky – jestli začne hned syčet a začnou se tvořit bublinky, je olej správně rozehřátý. Vyndejte ryby z marinády, omočte je v mouce, přebytek oklepejte a ryby hned smažte nejméně 5 minut z každé strany, až budou zlatohnědé. Odložte je na talíř a dejte do mírně vyhřáté trouby.
  6. Většinu oleje z pánve odlijte, ponechte jen tenkou vrstvu. Do pánve vsypte nakrájený zázvor, cibuli, papričku, česnek a na vysokém stupni za stálého promíchávání smažte 2 minuty. Vlijte připravenou omáčku a dobře promíchejte. Uveďte do prudkého varu a dobře promíchejte. Vařte 2 minuty.
  7. Při podávání nalijte na talíř vždy trochu omáčky, navrch položte rybu a vše posypejte nakrájeným koriandrem, cibulkou nebo pažitkou.

PRIMA TIP: Ke kaprovi po sečuánsku nechutná nic lépe než jednoduše v páře uvařená rýže. Čínské žluté víno Shaoxing má specifickou, nasládlou chuť trochu připomínající vermut nebo světlé portské. Můžete je také použít, případně sáhnout po japonském mirinu.

Další netradiční recepty z kapra najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty