Suroviny
- celí kapři, vykuchaní a očištění 2 ks
Marináda
- jarní cibulky, nakrájené nadrobno 3 ks
- kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného nadrobno
- čínské „žluté“ víno Shaoxing 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- čerstvě namletý černý pepř 1 lžička
- čerstvá chilli paprička, nakrájená 1 ks
- sečuánský pepř 1 lžička
Dokončení
- čerstvý zázvor, oloupaný asi 6cm kousek
- cibule 1/2 ks
- česnek 5 stroužků
- čerstvá chilli paprička, nakrájená 1/2 ks
- voda 5 lžic
- rajčatová omáčka nebo kečup 5 lžic
- cukr 3 lžíce
- čínské „žluté“ víno Shaoxing 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- kukuřičný škrob 2 lžičky
- čerstvý koriandr, nadrobno nakrájený 2 lžíce
- jarní cibulky, nadrobno nakrájené 2 ks
- arašídový nebo rostlinný olej na smažení
- rýžová nebo běžná mouka na poprášení
Postup přípravy
- Ryby zbavte ploutví a žaber, ustřihněte je kuchyňskými nůžkami. Z každé strany ryby udělejte šikmé zářezy v asi 8mm intervalech – tím přerušíte drobné kůstky, které pak v horkém oleji změknou. Ryby pak opláchněte pod studenou vodou a osušte je.
- Přísady na marinádu kromě sečuánského pepře rozmixujte, vmíchejte sečuánský pepř a v uzavíratelné krabičce nebo plastovém sáčku na zip nechte ryby marinovat v chladu nejméně 30 minut nebo až 3 hodiny. Před další úpravou je nechte dojít do pokojové teploty.
- Zázvor nakrájejte na jemné plátky a ty pak na velmi jemné nudličky, cibuli na půlměsíčky a stroužky česneku podélně na co nejjemnější plátky.
- Olej vlijte do široké vysoké pánve nebo woku a postavte na středně vysoký stupeň. Zatímco se olej rozehřívá, promíchejte rajčatovou omáčku, cukr, sójovou omáčku, víno, vodu a škrob na omáčku. Dejte stranou.
- Do oleje vsypte špetičku mouky – jestli začne hned syčet a začnou se tvořit bublinky, je olej správně rozehřátý. Vyndejte ryby z marinády, omočte je v mouce, přebytek oklepejte a ryby hned smažte nejméně 5 minut z každé strany, až budou zlatohnědé. Odložte je na talíř a dejte do mírně vyhřáté trouby.
- Většinu oleje z pánve odlijte, ponechte jen tenkou vrstvu. Do pánve vsypte nakrájený zázvor, cibuli, papričku, česnek a na vysokém stupni za stálého promíchávání smažte 2 minuty. Vlijte připravenou omáčku a dobře promíchejte. Uveďte do prudkého varu a dobře promíchejte. Vařte 2 minuty.
- Při podávání nalijte na talíř vždy trochu omáčky, navrch položte rybu a vše posypejte nakrájeným koriandrem, cibulkou nebo pažitkou.
PRIMA TIP: Ke kaprovi po sečuánsku nechutná nic lépe než jednoduše v páře uvařená rýže. Čínské žluté víno Shaoxing má specifickou, nasládlou chuť trochu připomínající vermut nebo světlé portské. Můžete je také použít, případně sáhnout po japonském mirinu.
Kapr po sečuánsku Zdroj: Marek Kučera