Kapr je v Česku vyloženě tradiční ryba, bohužel většina Čechů si tuto rybu dopřává pouze jednou ročně, na Vánoce. Ale je to škoda, nenechte se zmást pověstí, že kapří maso není kvalitní. Velmi záleží na způsobu jeho chovu a například třeboňský kapr má skutečně velmi delikátní chuť, které je docíleno tím, že soustavou třeboňských rybníků voda protéká, tudíž nehrozí "bahnitá" chuť. Navíc jsou kapři dokrmováni jen z malé části, a díky přirozené stravě je jejich maso velmi chutné.
Oproti tomu je pstruh ryba divoká, žijící v potocích a jeho maso je velmi jemné a pevné. Zatímco kapří maso snese i výraznější dochucení a nevšední úpravy, maso ze pstruha si nejlépe vychutnáte v nejjednodušší úpravě – grilované nebo pečené jen s minimem koření.
Využijte období, kdy je český kapr a pstruh k mání v nejlepší formě a vyzkoušejte nějakou novou úpravu, stojí to za to!