Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- klobása chorizo (nebo jiná papriková pikantní klobása) 225 g
- olivový olej 3 lžíce
- brambory (moučné) 400 g
- voda (nebo zeleninový vývar) 1,7 litru
- kapusta (nebo kadeřávek) 300 g
- chilli koření 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Do hrnce vsypte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a nakrájenou klobásu, vlijte olej a při střední teplotě smažte 5 až 8 minut, až cibule zesklovatí. Vsypte na kousky nakrájené brambory, zalijte vodou nebo vývarem, uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až brambory změknou.
- Pomocí mačkadla brambory v polévce rozmačkejte. Vsypte na jemné proužky nakrájenou kapustu a zlehka vařte ještě asi 5 minut, až kapusta zvláční, ale neztratí svěže zelenou barvu. Podle chuti osolte, opepřete a poprašte chilli.
PRIMA TIP: Vlastně na ní nic není, ale přesto je caldo verde polévka s neobyčejným chuťovým a žaludek laskajícím potenciálem. Vtip spočívá v podrcení brambor po uvaření a také v tom, že kapustě vařené jen do změknutí zůstane spousta šťávy a svěží barva.
Vyzkoušejte i další polévky s kapustou nebo kadeřávkem
Zbyla vám kapusta? Připravte z ní šťavnaté kapustové karbanátky podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE