Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kapustová polévka s pečenými rajčaty
Kapusta a dobrá rajčata jsou v této veganské polévce zásadní ingredience. Naopak luštěninu můžete libovolně nahradit – skvělá je i cizrna, jakékoli jiné menší fazole a v expresní variantě také červená nebo žlutá půlená čočka.
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- kapusta 1 menší hlávka
- rajský bio protlak 4 lžíce
- dobrá rajčata (nebo kvalitní v plechovce či dobrá passata) 400 g
- fazole černé oko 130 g v suchém stavu
- velká cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- Petržel 2 ks
- Řepkový olej 4 lžíce
- Olivový olej 4 lžíce
- dobrý zeleninový vývar 1,5 litru
- červená kari pasta podle chuti
- třtinový cukr 1 lžička
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- Česnek
- tamari omáčka 1 lžíce
- umeocet 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Fazole černé oko den předem namočte, druhý den dejte v nové vodě vařit do poloměkka (cca 15–20 min).
- Troubu předehřejte na 200 °C, rajčata omyjte a nakrájejte na osminky. Rozprostřete na plech s pečicím papírem řeznými stranami nahoru, zakápněte olivovým olejem, osolte a zasypte třtinovým cukrem. Pečte přibližně půl hodiny, dokud nepřipravíte vše ostatní.
- Hlávku kapusty rozeberte na listy, omyjte je, nechte okapat a vykrojte tuhé řapíky. Zbytky čepelí nakrájejte na menší kousky (doporučuji klidně větší, určitě ne tenké nudličky).
- Ve velkém hrnci rozehřejte řepkový olej, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte, dokud nezesklovatí, cca 8 minut. Poté přidejte mrkev i petržel nakrájenou na drobné kostičky, česnek na plátky a rajský protlak a dál smažte za stálého míchání. Nakonec přihoďte nakrájenou kapustu a finálně opečte. Osolte, opepřete a zalijte horkým zeleninovým vývarem.
- Do hrnce přidejte také scezené předvařené fazole (vodu z fazolí si můžete zatím uschovat, pokud budete chtít polévku ve finále doředit). Na mírném plameni vařte vše pospolu pod poklicí 10 min.
- Nakonec vmíchejte pečená rajčata, popř. přidejte trochu rajčatové passaty. Dochuťe umeoctem, tamari a rozhodně nevynechejte červenou kari pastu – aby polévka pořádně zahřála, musí být trochu (i trochu více) pálivá. Já dávám jednu lžičku. Pokud ji nemáte a nepoužíváte, můžete nahradit srirachou nebo opečením (spolu se zeleninou) a vyvařením jedné rozpůlené chilli papričky (před podáváním vyjměte).
Ta nejlepší lžička!
GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátelé stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezonní a zdravé.