Suroviny
- vepřová panenka 1 ks (asi 750 g)
- černý pepř (čerstvě nadrcený)
- víno Marsala 250–300 ml
- česnek 7 stroužků
- plnotučné mléko 250 ml
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Maso dobře ze všech stran obalte v rozdrceném pepři, zabalte do fólie a dejte asi na 1 hodinu do ledničky.
- Na omáčku dejte celé oloupané stroužky česneku vařit do 250 ml mléka. Až mléko dojte k varu, snižte teplotu a vařte velmi mírným varem asi 30 minut, až bude česnek velmi měkký. Je-li třeba, dolévejte trochu mléka, aby se nepřipalovalo. Nakonec osolte a směs rozmixujte ponorným mixérem, vraťte ji na plotýnku a velmi mírným varem vařte do zhoustnutí.
- Maso rozkrojte na 6 silnějších medailonků. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a při vysoké teplotě medailonky zprudka opečte, aby byly uvnitř ještě mírně růžové. Zlehka je osolte a dejte stranou na nahřátý talíř.
- Výpečky v pánvi odvařte Marsalou asi na polovinu. Do zhoustlé šťávy vlijte česnekový krém, dobře promíchejte, vmíchejte máslo a opět dobře promíchejte. Medailonky podávejte zakapané hustou omáčkou.
Vepřové medailonky s česnekovo-vinnou omáčkou Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte recept na pečenou vepřovou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE