Tento recept splňuje všechna kritéria dokonalého letního jídla. K tomu láhev vychlazeného vína, vůně bylinek, společný pekáč pro celý stůl a spousta ubrousků na ruce.
4 porce
90 minut
Suroviny
kuřecí spodní stehna s kostí a kůží
8-10 ks
Česnek
8 stroužků
bourbon
80 ml
Bobkový list
1 ks
Olivový olej
2 lžíce
šťáva ze 2 citronu
citron k podávání
1 ks
Piri piri omáčka
dlouhá červená chilli paprička
2 ks
Olivový olej
80 ml
šťáva z 1/2 citronu
Česnek
1 stroužek
Sůl
Pečené brambory
malé brambory
600-800 g
zelená petrželka
1 hrst
maldonská sůl
Slunečnicový olej
Sůl
Postup přípravy
V misce smíchejte rozdrcený česnek s bourbonem, olivovým olejem, paprikou, bobkovým listem a šťávou ze dvou citrónů. Vzniklou marinádou přelijte kuřecí stehna, důkladně promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.
Mezitím si kartáčkem důkladně očistěte brambory, které uvařte i se slupkou v osolené vodě do poloměkka. Brambory nechte vychladnout a poté je nožem rozkrájejte na čtvrtiny. Těsně před dopečením kuřete je opečte na slunečnicovém oleji dozlatova.
V průběhu marinování kuřete připravte piri piri omáčku. Chilli papričky zbavte semínek, nahrubo je nakrájejte a spolu s olivovým olejem a šťávou z ½ citrónu je několikrát krátce promixujte. Do omáčky na závěr přidejte na plátky nakrájený česneku a dochuťte solí.
Troubu si předehřejte na 200 °C. Naložená kuřecí stehna rozložte na plech vyložený alobalem a pečte je cca 40 minut do změknutí. V průběhu pečení je potírejte zbylou marinádou. Na závěr je můžete nechat krátce opéct pod rozpáleným grilem.
Upečená kuřecí stehna přendejte na mísu a vydatně je pokapejte připravenou piri piri omáčkou. Podávejte s nakrájeným citrónem a opečenými bramborami, které těsně před podáváním posypejte najemno nasekanou petrželkou a maldonskou solí. Výborně se ke kuřeti hodí na plátky nakrájená rajčata s bazalkou, zakápnuté olivovým olejem.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.