Suroviny
- kuřecí spodní stehna s kostí a kůží 8-10 ks
- Česnek 8 stroužků
- bourbon 80 ml
- Bobkový list 1 ks
- Olivový olej 2 lžíce
- šťáva ze 2 citronu
- citron k podávání 1 ks
Piri piri omáčka
- dlouhá červená chilli paprička 2 ks
- Olivový olej 80 ml
- šťáva z 1/2 citronu
- Česnek 1 stroužek
- Sůl
Pečené brambory
- malé brambory 600-800 g
- zelená petrželka 1 hrst
- maldonská sůl
- Slunečnicový olej
- Sůl
Postup přípravy
- V misce smíchejte rozdrcený česnek s bourbonem, olivovým olejem, paprikou, bobkovým listem a šťávou ze dvou citrónů. Vzniklou marinádou přelijte kuřecí stehna, důkladně promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.
- Mezitím si kartáčkem důkladně očistěte brambory, které uvařte i se slupkou v osolené vodě do poloměkka. Brambory nechte vychladnout a poté je nožem rozkrájejte na čtvrtiny. Těsně před dopečením kuřete je opečte na slunečnicovém oleji dozlatova.
- V průběhu marinování kuřete připravte piri piri omáčku. Chilli papričky zbavte semínek, nahrubo je nakrájejte a spolu s olivovým olejem a šťávou z ½ citrónu je několikrát krátce promixujte. Do omáčky na závěr přidejte na plátky nakrájený česneku a dochuťte solí.
- Troubu si předehřejte na 200 °C. Naložená kuřecí stehna rozložte na plech vyložený alobalem a pečte je cca 40 minut do změknutí. V průběhu pečení je potírejte zbylou marinádou. Na závěr je můžete nechat krátce opéct pod rozpáleným grilem.
- Upečená kuřecí stehna přendejte na mísu a vydatně je pokapejte připravenou piri piri omáčkou. Podávejte s nakrájeným citrónem a opečenými bramborami, které těsně před podáváním posypejte najemno nasekanou petrželkou a maldonskou solí. Výborně se ke kuřeti hodí na plátky nakrájená rajčata s bazalkou, zakápnuté olivovým olejem.