Tyhle drobné, nepříliš sladké moučníčky se těší tak mýtické pověsti, že prostě z Portugalska potažmo Lisabonu prostě nemůžete odjet bez jejich ochutnání. Ke kouzlu ještě přistpívá fakt, že se pečou podle tajné receptury a údajně je takřka nemožné je napodobit. Inu, leckdo se o to pokusil a následující recept se opravdu hodně blíží originálu.
Poklady portugalské kuchyně: Žloutkové košíčky Pasteis de nata
Postup přípravy
- Na náplň promíchejte mouku v misce se 4 lžícemi mléka dohladka. Cukr, vodu a skořici dejte do kastrůlku a uveďte do prudkého varu.
- V jiném kastrolu svařte zbylé mléko tak, že uvedete téměř do varu a pak stáhnete z plotýnky. Horké mléko pak zašlehejte do mouky s mlékem v misce.
- Z cukrového rozvaru vyndejte skořici a horký rozvar za stálého míchání přilijte k mléčné směsi. Přidejte vanilku, nechte trochu vychladnout a pak zašlehejte rozšlehané žloutky. Krém přeceďte do džbánku a na povrch krému položte kolečko z potravinářské fólie, aby se na něm nevytvořil škraloup.
- Troubu předehřejte na nejvyšší stupeň (250 °C). Listové těsto stočte do rolády asi 2½ cm silné a pak ji napříč nakrájejte na asi 28 kousků. Vyložte jimi důlky formy na malé muffiny nebo podobné důlkové formy (nemusíte je vymazávat).
- Prsty si namáčejte ve studené vodě a vytlačte jimi v těstě důlky, vymačkávejte je do formy jako mističky nepřesahující její okraj.
- Důlky opatrně naplňte krémem, formu vvložte do trouby a pečte, až těsto zkřehne a náplň zezlátne a vyskáčou na ní hnědé puchýřky, 9 až 11 minut. Nemáte-li dostatečně rozpálenou troubu, poprašte košíčky trochou moučkového cukru a krátce zapečte pod grilem, aby vznikly typické hnědé puchýřky.
- Vyndejte z trouby, nechte chvíli chladnout ve formě a pak nechte dojít do pokojové teploty na kovové mřížce. Podávejte poprášené skořicovým cukrem.
PRIMA TIP: Na skořicový cukr smíchejte lžičku moučkovoého cukru se lžičkou mleté skořice.
Žloutkové košíčky Pasteis de nata Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte další sladké dobroty z listového těsta
Inspirujte se receptem na Čokoládový sen z listového těsta podle Martina Polačka
Kompletní recept najdete ZDE