Těsto
- hladká mouka 150 g
- vejce 2 ks
- cukr krupice 150 g
- máslo 120 g
Náplň
- cukr krupice 100 g
- máslo 100 g
- mandle (nakrájené na nudličky) 150 g
- mléko 100 ml
Ať tak či tak, mandle v Portugalsku a Španělsku zdomácněly a tento koláč je tamní vánoční klasikou.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Vroubkovanou koláčovou formu s otevíracím dnem vymažte máslem. Suché přísady na těsto prosejte a dejte stranou. Cukr zpěňte s máslem, zatřete vejce, přidejte suché přísady a spojte do těsta. Vyložte jím připravenou formu po dně a po stranách a uhlaďte. Vložte do trouby a nechte 8 až 15 minut zapéct do světle zlaté barvy.
- Na náplň promíchejte v kastrolu mléko, cukr a máslo. Na středním plameni za stálého míchání povařte, až směs zhoustne. Vsypte mandle a náplň hned vlijte do korpusu. Vložte do trouby a nechte asi 5 minut zapéci.