Prima FRESH

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Moje hodnocení
1x

K jídlům typu rizoto přistupuje tato portugalská specialita se vší vážností. Na první pohled to může vypadat jako jeden ze způsobů, jak zužitkovat zbylou pečenou kachnu, ale není tomu tak. Arroz de pato se vytváří z čerstvých ingrediencí a podle přesného, pro nás poměrně neobvyklého postupu. Můžeme vás ujistit, že ten chuťový zážitek opravdu stojí za to!

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nepřilnavou pánev rozehřejte při vyšší teplotě. Až bude horká, vložte do ní kousky kachny kůží dolů a pak z obou stran opečte, až kůže zezlátne. Maso dejte stranou. Vypečené sádlo slijte do misky a do pánve vlijte víno, odvařte přípečky.
  2. Opečené maso a šťávu z pánve dejte do vysokého hrnce a přiveďte k varu.
  3. Jednu cibuli rozkrojte na poloviny, česnek oloupejte a mrkev nakrájejte na silné plátky. Přidejte do hrnce ke kachně spolu s klobásou a bobkovým listem. Zalijte vroucí vodou, osolte, opepřete a vařte 40 minut.
  4. Z hrnce vyndejte kousky kachny, klobásu a bobkový list a dejte stranou. Vývar rozmixujte a přes síto vlijte do džbánku.
  5. Silnostěnnou velkou pánev rozehřejte při střední teplotě a dejte do ní uchované sádlo. Vsypte zbylou nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji, až zesklovatí. Vsypte rýži, promíchávejte a smažte asi 2 minuty a pak zalijte trochou vývaru. Celkem takto vařte asi 25 minut, až spotřebujte vývar a rýže bude měkká.
  6. Troubu předehřejte na 200 °C. Maso kachny oberte od kostí a zbavte kůže, pak ho natrhejte na vlákna. Klobásu nakrájejte na plátky.
  7. Do zapékací formy dejte vrstvu rýže, posypte kachním masem, pokryjte zbylou rýží a navrch poklaďte kolečky klobásy. Vložte do trouby a asi 20 až 25 minut zapékejte.

Další originální recepty z portugalské kuchyně najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH

Raději klasiku? Vyzkoušejte recept na pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty