Suroviny
- kachní prsa (nebo stehna) 750 g
- olivový olej 2 lžíce
- portské víno (typ Ruby) 250 ml
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 1 ks
- mrkev 1 ks
- pikantní klobása (papriková, chourico nebo chorizo) 100 g
- dlouhozrnná rýže 300 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Nepřilnavou pánev rozehřejte při vyšší teplotě. Až bude horká, vložte do ní kousky kachny kůží dolů a pak z obou stran opečte, až kůže zezlátne. Maso dejte stranou. Vypečené sádlo slijte do misky a do pánve vlijte víno, odvařte přípečky.
- Opečené maso a šťávu z pánve dejte do vysokého hrnce a přiveďte k varu.
- Jednu cibuli rozkrojte na poloviny, česnek oloupejte a mrkev nakrájejte na silné plátky. Přidejte do hrnce ke kachně spolu s klobásou a bobkovým listem. Zalijte vroucí vodou, osolte, opepřete a vařte 40 minut.
- Z hrnce vyndejte kousky kachny, klobásu a bobkový list a dejte stranou. Vývar rozmixujte a přes síto vlijte do džbánku.
- Silnostěnnou velkou pánev rozehřejte při střední teplotě a dejte do ní uchované sádlo. Vsypte zbylou nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji, až zesklovatí. Vsypte rýži, promíchávejte a smažte asi 2 minuty a pak zalijte trochou vývaru. Celkem takto vařte asi 25 minut, až spotřebujte vývar a rýže bude měkká.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Maso kachny oberte od kostí a zbavte kůže, pak ho natrhejte na vlákna. Klobásu nakrájejte na plátky.
- Do zapékací formy dejte vrstvu rýže, posypte kachním masem, pokryjte zbylou rýží a navrch poklaďte kolečky klobásy. Vložte do trouby a asi 20 až 25 minut zapékejte.
Další originální recepty z portugalské kuchyně najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH
Raději klasiku? Vyzkoušejte recept na pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE