Šumavská kuchařka

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Moje hodnocení
2x

Jemné, kynuté, poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech pekly na významnější slavnosti – posvícení, poutě, svatby, křtiny apod. Obvykle se plní ochuceným tvarohem a sypou se strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny. Vzhledem k blízkým hranicím s Rakouskem i Německem se nazývají také Flecken či Guladschen.

14 porcí
150 minut
česká

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte mouku, smíchejte ji se špetkou soli a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte ho 1 lžící cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 15 minut, až droždí začne pěnit. Do mléka nakrájejte máslo, aby se rozpustilo.
  2. K mouce s kváskem přidejte vejce, zbylý cukr a mléko s máslem. Vypracujte hladké nelepivé těsto, buď v robotu s nástavcem hnětací hák, nebo ručně vařečkou. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a postavte ji na teplé místo. Nechte těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem, trvá to zhruba 45–60 minut.
  3. Mezitím připravte náplň. Tvaroh promíchejte dohladka s vejcem, cukrem, špetkou soli, rumem a citronovou kůrou. Vmíchejte rozinky. Do jiné mísy nastrouhejte najemno perník. Máslo rozehřejte.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na plát silný 3 mm a rozkrájejte ho na čtverce 10 × 10 cm. Doprostřed každého čtverce dejte 1 lžičku tvarohové náplně. Jednotlivé cípy těsta přeložte směrem ke středu a spojte je. Koláček vypadá jako obálka. Skládejte je na plechy vyložené pečicím papírem.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčky potřete rozpuštěným máslem a hustě posypte perníkem. Pečte je v předehřáté troubě dozlatova zhruba 20 minut.

Když už jsme u českých receptů, nesmí zde chybět ani kynuté buchty. Upečte je podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Šumavská kuchařka

Radek Pálka Šumavská kuchařka

Šéfkuchař s bohatými zkušenostmi z tuzemských i zahraničních hotelů je velkým milovníkem Šumavy a její krásy se rozhodl představit na talíři. Vezme vás na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny a ukáže vám rozmanitost Šumavy prostřednictvím místních tradičních i moderních pokrmů. Podle srozumitelně popsaných receptů si i doma snadno připravíte zvěřinu, maso, ryby i zeleninové pokrmy a ovocné lesní polévky a další dezerty. Dozvíte se i mnoho zajímavostí z historie místního jídelníčku.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty