Těsto
- mléko 200 ml
- hladká mouka (+ na pomoučení) 500 g
- sůl 1 špetka
- droždí 30 g
- cukr krupice 30 g
- máslo 100 g
- vejce 2 ks
Náplň
- polotučný tvaroh (měkký) 500 g
- vejce 2 vejce
- cukr krupice 50 g
- sůl 1 špetka
- rum 30 ml
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- sušené rozinky 100 g
- strouhaný perník 50 g
- máslo 30 g
Postup přípravy
- Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte mouku, smíchejte ji se špetkou soli a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte ho 1 lžící cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 15 minut, až droždí začne pěnit. Do mléka nakrájejte máslo, aby se rozpustilo.
- K mouce s kváskem přidejte vejce, zbylý cukr a mléko s máslem. Vypracujte hladké nelepivé těsto, buď v robotu s nástavcem hnětací hák, nebo ručně vařečkou. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a postavte ji na teplé místo. Nechte těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem, trvá to zhruba 45–60 minut.
- Mezitím připravte náplň. Tvaroh promíchejte dohladka s vejcem, cukrem, špetkou soli, rumem a citronovou kůrou. Vmíchejte rozinky. Do jiné mísy nastrouhejte najemno perník. Máslo rozehřejte.
- Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na plát silný 3 mm a rozkrájejte ho na čtverce 10 × 10 cm. Doprostřed každého čtverce dejte 1 lžičku tvarohové náplně. Jednotlivé cípy těsta přeložte směrem ke středu a spojte je. Koláček vypadá jako obálka. Skládejte je na plechy vyložené pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčky potřete rozpuštěným máslem a hustě posypte perníkem. Pečte je v předehřáté troubě dozlatova zhruba 20 minut.
Když už jsme u českých receptů, nesmí zde chybět ani kynuté buchty. Upečte je podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE