Těsto
- hladká mouka 250 g
- moučkový cukr 75 g + na poprášení
- máslo (vychlazené, nakrájené na kousky) 180 g
- žloutek 1 ks
- plnotučné mléko (studené) 2 lžíce
Náplň
- citronový krém (lemon curd) 500 g
Drobenka
- hrubá mouka (nebo polohrubá) 50 g
- mandlová mouka 60 g
- cukr krupice 2 lžíce
- máslo (vychlazené, nakrájené na kousky) 50 g
- žloutek (lehce prošlehaný) 1 ks
Postup přípravy
- Mouku s cukrem prosejte do mísy nebo nádoby robotu a promíchejte. Přidejte kousky másla a buď ručně nebo nožovým nástavcem promíchávejte, až vznikne jemně drobkovité těsto.
- Zapracujte do něj žloutek a mléko a vypracujte hutné těsto, které spojte do koule. Zabalte ji do fólie a dejte alespoň na 30 minut do ledničky.
- Na drobenku ručně promíchejte obě mouky s cukrem a máslem a pak vpracujte žloutek. Uložte do chladu.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech o rozměrech 28 x 18 cm vymažte a vyložte papírem na pečení.
- Teď máte dvě možnosti – vychlazené těsto běžným způsobem rozválejte a položte ho na plech, nebo ho můžete na plech, resp. papír nastrouhat a vymačkat do souvislé placky. V každém případě ho pak propíchejte vidličkou a dejte ještě na 15 minut do ledničky.
- Těsto teď dejte péct, asi 30 až 35 minut, až bude suché a zlaté. Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
- Potřete citrusovým krémem, posypte drobenkou, vložte do trouby a pečte ještě 25 až 30 minut, až bude drobenka krásně zlatá. Nechte zcela vychladnout na plechu, podávejte krájené na řezy, zasněžené moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou